„Ne add elő a dubaji császárt, azért mert pénz megy át a kezeden, az nem a te pénzed”

2022 március 17., 05:34
  • Folytatódik a HillSide-irodaházból irányított bűnszervezetről szóló sorozatunk.
  • A Nagymester Fuzik Zsolt, a BKV egykori informatikai igazgatója és társai ellen 2019 óta nyomoz az adóhatóság. Azzal gyanúsítják őket, hogy 2018 és 2021 között közel négymilliárd forintnyi költségvetési kárt okoztak.
  • A gyanú szerint a szervezet egyik kulcsfigurája Sz. Szabolcs volt, fedőnevén Madár. Ő irányította a szervezet áfacsaló részlegét.
  • Ebben a cikkben azt mutatjuk be, hogyan zajlik az élet a számlagyárban: bújócska az adóhatósággal, sok kokain és X6-os BMW.
  • A cikkhez háttérbeszélgetéseket folytattunk a nyomozás több érintettjével, gyanúsítottjával, a fővárosi és több kerületi önkormányzatnál dolgozó vezető hivatalnokokkal, politikusokkal, és megszereztünk a nyomozati anyagból több ezer oldalt.
  • A Sorozat korábbi részei: 1. Azt hitték, piti csalók után nyomoznak, de váratlanul belefutottak a Nagymesterbe 2. „Mindent megoldunk, mindent is!” - így irányították a közpénzben úszó nagyvállalatokig érő számlagyárat

A NAV nyomozóinak lehallgatási jegyzőkönyve szerint Sz. Szabolcs, fedőnevén „Madár” a fenti szavakkal rakta helyre emberét, Dezsőt, akinek a számlagyárban a fekete pénzek napi szintű begyűjtése volt a feladata, és a főnöke meglátása szerint az utóbbi időben kicsit elszállt magától.

Kutyakaja

Madarat, a 40 körüli csepeli férfit az ügyészség azzal gyanúsítja, hogy Fuzik Zsolt, becenevén „Nagymester” és a Szexügyészként elhíresült Varga Gergely alatt irányította a kiterjedt számlagyárat és a hozzá kapcsolódó több tucat emberből álló szervezetet, amit 2021 nyarán lekapcsoltak az adóhatóság kommandósai. Az ügyészség a nyomozati anyagban így írta le a három férfi közötti feladatmegosztást: „Fuzik Zsolt és dr. Varga Gergely biztosította a megrendelői kör egy részét a számlagyár által nyújtott „szolgáltatások” vonatkozásában. Fuzik Zsolt a döntéseket hozta, míg dr. Varga Gergely egyeztetett a megrendelőkkel, visszajuttatta részükre a felvett készpénzt, melyet titkárnőjén keresztül Sz. Szabolcstól kapott.” A titkárnő vagy pénzügyi asszisztens vallomásában a pénzek visszaszállításról így beszélt:

„2020. végén készpénzt kellett elvinnem Sz. Szabolcstól a Hillside irodaházba. Nem kérdeztem sohasem, hogy ez a pénz miből származik, sejtéseim sem voltak erről. Ezért a tevékenységemért pénzt nem kaptam, szívességből csináltam.”

A lehallgatott beszélgetésekből kiderül, hogy a fekete pénznek fedőneve is volt. Nem is akármilyen:

Amíg Dr. Varga Gergely gyakran egyeztetett és beszélt meg személyes találkozókat Madárral, addig a Nagymester Fuzik Zsolt nem tartott kapcsolatot a számlagyárossal. Madár fel sem mehetett a HillSide ötödik emeletén található irodába, ahol a Nagymester dolgozott. Legfeljebb az üvegpalota aulájában várakozhatott, de általában inkább a szomszédos Novotel parkolójában bonyolították le a megbeszéléseket.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.