Az ügyfeleket egy ablaktalan helyiségben fogadták, aminek az álpadlójába volt rejtve a széf

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
március 25., 9:12
photo_camera Fuzik Zsolt vallomása.

Fuzik Zsoltot és Varga Gergelyt 2021. június 16-án 24 órára összezárták a győri börtön 5-ös zárkájában. A két férfi gyanakodott, hogy lehallgatják őket, ezért papíron, írásban kommunikáltak. Fuzik Zsolt, akit társai csak Nagymesterként emlegettek, különböző nagyvállalatokat és azokhoz kapcsolódó neveket írt egymás alá. Hogy milyen céllal írta a listát, arról a két férfi vallomása szögesen ellentétes. Varga azt állítja, hogy Fuzik arra akarta rávenni, hogy a felsorolt cégekkel és nevekkel kapcsolatos sötét ügyeket vállalja magára, Fuzik ezzel szemben azt állítja, hogy csak azt szedték össze, hogy melyik vállalatnál kivel köthettek az érdekeltségébe tartozó cégek szerződést, illetve ki volt a vállalatoknál a kapcsolattartó.

photo_camera Fuzik Zsolt, a Nagymester és Varga Gergely az exügyész.

Hogy a számlagyárról szóló bűnügy két gyanúsítottja közül melyik mondott igazat, azt nem tudjuk, de az jól látszik a kihallgatási anyagukból, hogy arra számítottak, ez a büntetőeljárás más irányt vehet a későbbiekben, és túlmutathat majd a szervezett áfacsaláson.

Hab a tortán

„Az áfa elcsalása csak a hab a tortán. Igaz, jó vastag hab.”

Így fogalmazott a Fuzik Zsolt-féle számlagyár ügyéről egy forrásunk, aki belülről is jól ismeri a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsított társaságot. Egy három milliárdos projektnél az elcsalható áfa elérheti a 810 millió forintot is, ami készpénzben már azokban a magas körökben is komoly tétel, ahol Fuzikék mozogtak. A NAV nyomozóit kizárólag a hab érdekelte, tehát a feltételezett bűnszervezet adócsalásai. Nem foglalkoztak a tortával, az ügy során többször felmerülő túlárazásokkal és a vallomásokban vissza-visszatérő korrupciós szálakat sem bolygatták. Ez nem az ő területük. De a nyomozati anyagból, a lehallgatási jegyzőkönyvekből, a nyilvánosságra került vallomásokból és az érintettekkel folytatott beszélgetésből nyilvánvaló, hogy a csoport fő tevékenysége bőven túlmutatott a gyanúban megfogalmazott adócsaláson. Távolról nézve ahhoz hasonlítható a hatóság hozzáállása, mint mikor Al Caponet sem korrupcióért, sem gyilkosságért, sem tiltott szerencsejátékért, sem csempészésért nem tudták felelősségre vonni, így végül csupán adócsalásért ítélték el. De a maffiózó birodalma így is összeomlott. Ez az ügy nyilván nem hasonlítható a világ leghíresebb bűnözőjének büntetőeljárásához, de az áfacsalás, amivel gyanúsítják a számlagyárosokat, biztosan nem lehetett a szervezet fő tevékenysége.

Az adóhatóság az elmúlt két évben alaposan felderítette, hogy a számlagyárat kik és hogyan működtették, és eljutottak a haszonhúzó körig is, amik között a gyanú szerint állami cég, önkormányzatoknak dolgozó cégek, az állammal szoros üzleti kapcsolatba álló óriás vállalatok is vannak, viszont nem foglalkoztak azzal a lényegi kérdéssel, amit a Telex cikke és Hadházy Ákos is boncolgat az üggyel kapcsolatban. Tehát, hogy azok a szakzsargonban közvetítő cégek, hívhatjuk őket proxycégeknek, amiket a hatóság szerint strómanokon keresztül a Nagymester irányított, hogy jutottak megbízáshoz az üzleti élet legkülönbözőbb területén. Hogy fordulhatott mondjuk elő, hogy a névleg a CBA biztonsági főnöke, M. Iván által vezetett kis cég, a SYS IT egyedüli indulóként elnyerte a BKV 38 milliárdos keretösszegű tenderét, majd olyan óriásokat vehetett maga mellé alvállalkozónak (!!!), mint a T-Systems vagy a 4IG?

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt