Nincs fideszes vidék, és nincs ellenzéki Budapest

Tbg
2022 április 28., 04:09
  • A Fidesz sosem látott fölénnyel szerzett újabb kétharmadot.
  • Első pillantásra úgy tűnik, Budapest az ellenzéké, minden más a Fideszé.
  • Ha jobban megnézzük az adatokat, láthatjuk, hogy nem ilyen egyszerű a helyzet.
  • A Fidesz úgy vesztett mandátumokat a fővárosban, hogy erősödött 2018-hoz képest, miközben az ellenzék sem tűnt el teljesen vidékről.
  • A legfontosabb adatok, ábrák, térképek a választásokról, és ennél is több a választási mellékletünkben.

106-ból 86 egyéni körzetben a Fidesz jelöltje győzött az áprilisi választásokon. Az ellenzéki összefogás szinte csak Budapesten tudott nyerni, ott a 18 körzetből 17-et elvitt. A fővároson kívül csak az egyik szegedi és pécsi kerületben szavaztak többen az ellenzékre.

link Forrás

A Fidesz-KDNP újabb kétharmados többséget szerzett az Országgyűlésben, 135 képviselője lesz a 199-ből. Ez a mandátumok 68 százalékát jelenti, miközben listán 55, egyéniben pedig 53 százalékot kapott. Ehhez képest az ellenzéki összefogás a képviselői helyek 28 százalékát vitte el úgy, hogy listán 35, egyéniben pedig 37 százalékot ért el. (Ez a különbség a választási rendszer aránytalanságainak, főleg az egyéni körzetek kiemelt szerepének köszönhető, és látható volt a korábbi választásokon is.)

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.