A fociromantika diadala: így hódították meg az eurómilliomos nápolyi szegénylegények a fél világ szívét

2023 május 18., 04:01

Elég lassan esett le nekik, de 2022. május 11-ére a Napoli ultrái is rájöttek, hogy imádott csapatuk soha a büdös életben nem lesz bajnok, ha így folytatják. A sokkoló felismerés kemény reakciót követelt, ezért hozzányúltak a biztonsági tartalékhoz. A biztonsági tartalék a csapat egy évvel korábban kinevezett edzőjének, Luciano Spallettinek az autója, egy kopott Fiat Panda volt, amit az előrelátó ultrák még 2021 októberében, 3 hónappal Spalletti júliusi érkezése után loptak el a mester otthonául szolgáló szálloda elől. Mint utóbbi kiderült, kifejezetten azzal a céllal, hogy ha kell, zálogként használják fel. Legalábbis erre utalt a felirat, amit az említett május 11-én függesztettek ki a Maradona Stadion kerítésére:

16-10-21: (ez a Panda ellopásának dátuma, a szerk) SPALLETTI, VISSZAADJUK A PANDÁT, HA LELÉPSZ!Sosem fog kiderülni, hogy tényleg náluk volt-e a kocsi, mivel Spalletti kinevette a molinót, de az biztos, hogy nem sok csapatnál próbálnák ilyen kreatív eszközökkel eltávolítani azt az edzőt, akivel a csapat a mester első idényének vége felé éppen a harmadik, automatikus BL-kvalifikációt jelentő helyen áll. Főleg egy olyan csapatnál, amelyiknél elvileg nem lehet alapvető elvárás a bajnoki cím, hiszen azt egész története során mindössze kétszer nyerte el, utoljára 32 évvel azelőtt, amikor az ultrák nagy része még meg sem született.

De a Napoli nem tucatcsapat, és a sztorija sem tucatsztori, főleg az elmúlt három évtizedben nem volt az. Ennek a sztorinak a fényében az is érthetővé válik, hogy Nápoly fanatikusait miért tudta ennyire elkeseríteni a bronzérem.

Az pedig, hogy majdnem pontosan egy évvel a pandás közjáték után történetükben harmadszor, az előző alkalom után 33 évvel bajnokok lettek – természetesen az elüldözni próbált Spallettivel a kispadon –, az egyik legromantikusabb focisztori, ami a XXI. században megesett, egy kategóriában a Leicester néhány évvel ezelőtti Premier League-győzelmével. Van benne

  • rokonszenves, de örök időkre bukásra ítélt kiscsapat, ami azért ANNYIRA nem kicsi,
  • sokak által átélhető konfliktus a gazdag, lenéző – és nem ritkán csaláshoz folyamodó – Észak és a szegény, lelustázott Dél között,
  • egy igazi népi hős árnyéka,
  • és egy igazi, filmsorozat fináléjába illő fordulat, akkor, amikor minden józan ember látta, hogy ez a hajó elment.

Mindig az északiak kavartak be nekik

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.