Akitől Orbán megtanult győzni

2023 június 13., 04:21
  • 86 éves korában elhunyt Silvio Berlusconi, többszörös volt olasz miniszterelnök, aki a '90-es években felforgatta egész Európa politikai kultúrát.
  • Berlusconi politikai karrierje hosszú időn keresztül fontos iránytű volt Orbán Viktor számára. Valójában máig az.
  • Látványos nagygyűlések, fanatikus mozgalmi politika, túlfűtött, győzelmi nyelvezet - mind Berlusconi asztaláról kerültek Orbán eszköztárába.
  • Két futballőrült kapcsolatának kezdetei - szerkesztett részletek a Győzelmi kényszerből.


1993. október 26-án, a délutáni órákban Silvio Berlusconi magánhelikoptere landolt az AC Milan edzőközpontjának egyik pályáján. A Milanello néven ismert tréningcentrumban a médiamágnást már várta fiatal magyar vendége, aki aznap reggel Angliából érkezett az észak-olasz városba háromnapos látogatásra.

Orbán Viktor telefonon jelentkezett be a milánói csapat edzőtáborából a Nemzeti Sportnál. Eksztázisközeli állapotban volt. Jobb oldalán az aranylabdás francia csatár Jean-Pierre Papin szürcsölt egy kólát, a másikon a csapat olasz válogatott sztárja, Gianluigi Lentini kávézgatott.

A Fidesz elnöke azért repült Milánóba, hogy olasz üzletemberekkel tárgyaljon. Alig fél évvel járunk az 1994-es parlamenti választások előtt. Az aktuális felmérések azt mutatták, hogy pártjára akár kormányzati szerep is várhat a következő év tavaszától, Orbán ezért arról győzködte a külföldi befektetőket: hozzanak bátran beruházásokat Magyarországra. Így került kapcsolatba a milliárdos olasz üzletember és klubtulajdonos Silvio Berlusconival.

Amikor „Il Cavaliere”, azaz a Lovag – ahogy Olaszországban gúnyolták olykor – megtudta, hogy a fiatal magyar politikus sokáig focistának készült, és a „futball eszelős őrültjének” tartja magát, embereket küldött elé a reptérre. Orbán Viktor első olaszországi útja így azonnal Milanellóba vezetett. Orbán arról beszélt: mindig tudta, hogy a futball a földkerekség nagy közös nyelve, „de hogy ehhez az emberhez is a labda nyisson utat, azt azért nem gondoltam volna”.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.