Igaza van Lázárnak, hogy túl sok ember él az államból

gazdaság
2014 november 03., 12:53
comments 240

A fenti grafikont az Európai Bizottság 2014-es EU-s kormányok költségvetéseit elemző jelentéséből vettük (pdf), rajta a 2013-as adatok állnak. Eszerint egyébként a 28 EU-tagországban a kormányok az összes bevételeiknek átlagosan a 23,19 százalékát költik a közalkalmazottak jövedelmére. Magyarország ezalatt maradt 21,54 százalékkal.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont a múlt héten bejelentette:

a magyar kormány belevág az államreformba, és az állam átalakítása érinteni fogja a minisztériumok létszámát és a határintézményeket is, mivel Magyarországon a közszolgák aránya 22 százalék a teljes adófizetőkön belül – ez magas uniós összehasonlításban, és egymillió közszolgát nem tud eltartani a társadalom.

Orbán Viktor 2012-ben hasonló problémáról beszélt, bár az adófizetők számát alulbecsülte. Mint mondta:

„Végül 2010-re oda jutottunk, hogy 2 600 000, igen 2 600 000 adófizető tartotta fenn a 10 milliós Magyarországot.”

Mivel a KSH külföldön dolgozókat és közmunkásokkal is bonyolítja a rendszert, arra nem hagyatkozhattunk. Az ILO 2012-es adatai szerint két éve a 3 877 900 munkavállalóból 2 837 200 dolgozott a magánszektorban, és 1 040 700, azaz a munkavállalók 26,83 százaléka a közszférában.

Sok ez?

Nehéz megmondani, mert az egyes államok nem ugyanazokat a közfeladatokat látják el. Van például, ahol az egészségügyi dolgozókat és a tanárokat sem a közszolgák közé sorolják. Ráadásul nincs egységes mérés, az Európai Bizottság honlapján például nincs kimutatás a közalkalmazottak és a magáncégnél dolgozók arányáról.

Az ILO adatai szerint az Európai Unió néhány országában az alábbi grafikon szerint oszlott meg a közalkalmazottak, a privát szektorban dolgozók és a munkanélküliek aránya. Eszerint Magyarországon 2 privát szektorban dolgozó állampolgárra legalább 1 közalkalmazott vagy munkanélküli jutott 2012-ben. (Ahonnan csak más adatbázisban találtunk adatokat, azokat most nem vizsgáltuk az eltérő módszertan miatt, így Ausztria, Ciprus, Dánia, Finnország, Luxemburg, Málta, Németország és Olaszország is kimaradt.)

Eszerint nincs is igaza Lázár Jánosnak.

Sok.

Viszont az OECD tavaly közölt, de még 2011-re vonatkozó felmérése szerint bőven rosszabbul teljesítünk az átlagnál (itt nem csak EU-s országok szerepelnek):

És akkor még az államadósságról nem is beszéltünk: az egyetlen ország, ahol nálunk arányaiban több a közalkalmazott és nagyobb az államadósság is, az Franciaország. (A társadalombiztosításról meg nem is fogunk beszélni, mert az pláne nem javítana a helyzetünkön.)

A Defacto gazdasági blog azt írta, hogy amíg a balti országok lakóinak fejenként csak 4100 euróba, és a visegrádi országokban fejenként 4500 euróba, addig Magyarországon kb. 5000 euróba fáj mindenkinek a központi kormányzat, azaz 10, illetve 23 százalékkal többet fizetünk náluk.

Eszerint sajnos igaza van Lázár Jánosnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.