Egyetlen főfideszes tudott csak érvényes szavazást rittyenteni a választókerületében

POLITIKA
2016 október 03., 14:26
comments 67

Megnéztük, hogyan szerepeltek a népszavazáson a leghíresebb fideszesek választókerületei. A Fidesz és a kormány ugyan a nem mellett kampányolt, de mivel mindenki tudta, hogy elenyészően kevesen fognak igennel válaszolni a feltett kérdésre, a párt és a kormány inkább részvételi célokat tűzött ki a politikusai elé.

Ezeket a célokat szinte senkinek nem sikerült teljesítenie.

A népszavazás érvénytelen lett, még annak ellenére is, hogy majd 11 milliárd forintnyi közpénzt szórt el a kormány a kampányra.

Ennél a 2018-as választásokra biztosan többre van szükség, már csak azért is, mert a Fideszben voltak olyan jelzések, hogy ezen a szavazáson megszondáztatják a választókerületeket, hogy megnézzék, nem kell-e lecserélni az ottani képviselőt, és hogy elegendő választópolgárt tud-e az urnákhoz csábítani.

De nézzük, kik lelkén is szárad a kudarc.

Lázár János, a csodatévő

Habár az országban inkább a nyugati megyékben mondtak sokan a Fidesz akaratának megfelelően nemet a népszavazáson feltett kérdésre, Lázár Jánosnak Csongrád megyei választókerületében is sikerült a választásra jogosultak több mint felét érvényes szavazásra bírni. Lázár kerületében az összes választópolgár 50,2 százaléka szavazott érvényesen, azaz ha csak abban az egy választókerületben tartották volna, akkor érvényes lett volna a népszavazás.

A miniszter az elmúlt hetekben sokat is kampányolt ezért.

photo_camera Fotó: Botos Tamás

Igaz, ha az érvényes szavazatok közül kivonjuk az igeneket, akkor kijön, hogy az összes szavazásra jogosultak kicsit kevesebb, mint fele, 49,3 százalékuk ikszelt nemet.

Rogán Antal, aki inkább maradt volna Szakonyfaluban

Rogán Antal választókerülete, ami nagyjából a Belváros-Lipótvárost fedi le, budapesti összehasonlításban nem szerepelt rosszul. Az V. kerületben az összes szavazópolgár 36,2 százaléka adott le érvényes szavazatot. Ez a szám a budapesti kerületekben átlagosan csak 34,74 százalék, ennek tehát Rogán egy kicsit fölé tudott lőni, de kormánybéli nemezise, Lázár János számaihoz képest még így sincs sehol.

Bezzeg, ha a miniszter a Somogy Vas megyei Szakonyfaluban maradt volna, családja körében, a dolgos vendek között! A határmenti faluban, ahol Rogán a gyerekkorát töltötte, 58,1 százalékos volt az érvényes szavazatok aránya. Ezt a teljesítményt bármelyik budapesti kerület megsüvegelné.

Simicskó István, aki a határt hősiesen védte, de aztán a saját választókerülete kihátrált mögüle

Simicskó István honvédelmi miniszterként rengetegféleképp próbálta felhívni az emberek figyelmét a határ védelmének fontosságára. Egy rakás helyre kiment a katonákkal, nyilatkozott erdőben, homokon, bokszolt, mindent csinált.

De a végzetes szúrás onnan érte, ahonnan aligha számított rá: a saját választókerületéből.

Simicskó választókerületének központja Budapest XI. kerülete, ahol csupán a választópolgárok 37,3 százaléka adott le érvényes szavazatot :(

Ehhez nincs is mit hozzáfűzni.

Varga Mihály, aki már a saját kerületének számolhatja a júdáspénzt

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter olyan sokan törődött a nemzetgazdasággal, hogy nem vette észre, milyen sötét erők uralkodnak a saját választókerületében. A II. kerületben ugyanis csak a jogosultak 37,7 százaléka adott le érvényes szavazatot.

Budapesten persze ez nem rossz eredmény, szerencsétlen Kocsis Máté bizonyára bármit megadna azért, ha a VIII. kerület is így szerepelt volna, de azért így sem elegendő az érvényességhez. Még harmadennyi érvényes szavazat kellett volna ahhoz, hogy Vargának se kelljen szégyenkeznie.

Fazekas Sándor, és otthon maradó keményfejű kunok

Fazekas Sándor földművelési miniszter keményfejű kunjait nem nagyon mozgatta meg a népszavazás a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 3. választókerületben. Itt csak a szavazásra jogosultak 40,2 százaléka érezte annyira komolynak a feltett kérdést, hogy érvényes szavazatot adjon le rá.

Fotó: Fazekas Sándor / Facebook
photo_camera Fotó: Fazekas Sándor / Facebook

A választókerület központjában, Karcagon is csak az emberek 46 százaléka adott le érvényes szavazatot, de voltak olyan falvak is errefelé, ahol 33 százalék körül volt csak az érvényes szavazatok aránya. Az is sokat mond, hogy

az egész választókerületben nem volt egyetlen olyan település sem, ahol az érvényes szavazatok aránya 50 százalék fölött lett volna.

Seszták Miklós, a nemzeti fejvesztési miniszter

Seszták Miklós sem teljesített sokkal jobban Fazekas Sándornál: az ő választókerületében a választásra jogosultak 43,6 százaléka adott le érvényes szavazatot. A fejlesztési miniszter birodalmában hat falu volt, ahol a jogosultak több mint fele szavazott érvényesen: Berkesz, Lövőpetri, Székely, Tiszakanyár, Kékcse és Kék.

De ez sem dobta meg nagyon a részvételt.

Arányaiban a választókerület legbuzgóbb települése Berkesz volt, több mint 66 százaléknyi érvényes szavazattal, de közben szegény berkesziek olyan falvakkal osztoztak egy választókerületen, mint Beszterec vagy Nagyhalász, ahol az összes választópolgár csak 32-33 százaléka szavazott érvényesen. Mit lehet erre mondani: szégyen.

Tessely Zoltán, a kókler Orbán földjén

Tessely Zoltán a koronakörzet ura: ő az országgyűlési képviselője Orbán Viktor hazájának. De a nemzet Super Mariója most mind az öt életét elvesztette, a Fejér megyei 3. választókerületben ugyanis az összes választásra jogosultnak csak 45,2 százaléka szavazott érvényesen. Az Orbán-kormány által feltett kérdés tehát még itt sem vonzott annyi embert az urnákhoz, amennyi az érvényességhez elég lenne.Tessely Zoltán megteszi, amit tud - Fotó: Tessely Zoltán/Facebook

A választókerületben természetesen kimagaslik Felcsút, ahol a jogosultak 59 százaléka adott le érvényes szavazatot, de ez sem volt elég. Bicskén, a választókerület központjában és legnagyobb településén is csak 45 százalék szavazott érvényesen, és 39-36 százalékkal járatta le magát Etyek, Újbarok és Beloiannisz is.

Borsod mágusa kifogyott a trükkökből

Ha nincs a Voldemort-ügy, akkor talán Mengyi Roland gond nélkül hoz legalább annyi százaléknyi szavazatot, amennyit a pályázatoknál alkotmányos költségként szokás elkérni, de Borsod mágusának most nehezített terepen kellett kampányolnia. Ráadásul pont kampány közben függesztette fel a parlament a mentelmi jogát is, így mindenhol el kellett mondania, hogy az ő csalási ügye most eltörpül a migránskérdés mellett, ezért inkább az utóbbival foglalkozott.

Mengyi felmondja a leckét - Fotó: Botos Tamás/444

Ahol úgy érezte, hogy a helyiek nem tartanak eléggé a migránsoktól, ott használt ruhákat kezdett el osztogatni, de hiába. Ha Mengyi abban reménykedett, hogy ha összejön az érvényesség, nagyobb önbizalommal futhat neki az ügyészségi vizsgálatnak, akkor nagyon rossz napok elé néz. Nemhogy az az 50 százalékot nem tudta hozni, de a 41 százalékos eredménnyel még az országos átlagról is lecsúszott.

Így már a népszavazáson nyújtott teljesítménye fog eltörpülni a korrupciós ügye mellett.

Fónagy Jánostól és Pokorni Zoltántól inkább csak még jobban elment a hegyvidékiek kedve a szavazástól

Mi teljesen meg tudjuk érteni, hogy valakinek nincs kedve minden hétvégén Nógrádi György vagy Georg Spöttle mellett ülni, de a XII. kerületben Fónagy János és Pokorni Zoltán akkora ziccert hagyott ki, hogy azzal nem lesz egyszerű elszámolni. Ha valahol, akkor a itt tényleg át lehetett volna lépni az 50 százalékos küszöbön, mert két évvel ezelőtt a hegyvidékiek még tolongtak a szavazófülkék előtt.

A 2014-es országgyűlési választásokon a helyi választók 76,52 százaléka ment el szavazni, így ez volt a legaktívabb választókerület az országban. Fónagy államtitkárnak és Pokorni polgármesternek itt sikerült 39,2 százalékos eredményt hoznia.

Fónagy és Pokorni együtt szurkolnak 2014-ben - Fotó: hegyvidek.hu

Gyanús, hogy valamit külön tenni kellett azért, hogy a helyieknek elmenjen a kedve a szavazástól, mert ha nem lett volna ilyen magas az érvénytelen szavazatok száma, Fónagy és Pokorni még akár a normát is hozhatták volna, de az 14,67 százaléknyi szavazat mehetett a kukába.

Matyóföld magára hagyta Tállait

Ki gondolta volna, hogy pont az a Tállai András fogja elbukni az érvényességi küszöböt, aki a legkisebb falu pálinkafesztiváljára is hajlandó elmenni, ha épp a körzetében van. Ráadásul Matyóföld most épp felfutóban van, kaptak új stadion, tavaly pedig a Mezőkövesdet sikerült bejuttatni az NB I-be. Tállai András és egy kameruni delegáció köszöntik a félévszázados Pintér mestert (Fotó: Tállai András / Facebook)

Bár míg a focisikerhez elég volt leigazolni edzőnek a legendás Pintér Attilát, a politikához már nagyobbat kellett volna dobni. A NAV-ot is irányító államtitkár körzete csak 46 százaléknyi érvényes szavazatra volt jó, ami a többiekhez képest nem lenne rossz eredmény, főleg egy olyan terepen, ahová 54 település tartozik, de mégiscsak rávetül az érvénytelenség árnyéka.

Kocsis Máté, Budapest szégyene

A polgármester kétségbeesett kapkodásából már egy ideje sejteni lehetett, hogy nem sikerült eléggé ráijeszteni a józsefvárosiakra. A VIII. kerületi önkormányzat nem elégedett meg a kormány propaganda-hadjáratával, és a saját plakátjaival körbejárták a körzetet, majd a házmestereknek is parancsba adták, hogy mindenkit ösztönözzenek a szavazásra.

Az utolsó napokban már ott tartott a dolog, hogy Kocsis Máté az ATV-ben már azt is elfelejtette letagadni, hogy a közigazgatásban dolgozó hivatalnokokat használtak a mozgósításhoz. A Fidesz eredményváróján aztán nem volt nehéz kitalálni, kinek a kerülete teljesített a legrosszabbul. Nem csoda, hogy leghátul állt az Orbán Viktor mögött felsorakozottak között, így a többiek legalább nem tudták kinevetni a háta mögött a 28,23 százalékos eredménye miatt.

A Jászságnak a világ összes pörköltje sem lenne elég

Pócs János annyira komolyan vette a feladatát, hogy a végén egy nagy adag pörkölttel kísérve már Pataky Attilát is bevetette az év legnagyobb kampánybuliján, de minden idők line upja is csak arra volt elég, hogy alulról súrolják az országos átlagot. A jelenlegi szabályok szerint az ő 43 százalékos eredményük is bőven az érvényességi küszöb alatt áll.Ráadásul a jászok vezetőjének az utolsó héten az autójából a laptopja mellett kilopták a „mindent tudó naptárát” is, amibe az összes programját felírta. Tény, hogy így jóval nehezebb lehetett lezavarni a hajrát, de ezzel magyarázatnak nagyon kevés lesz.

A Fideszes Dobó István is benézte

A róla megjelent képek alapján Nyitrai Zsolt kvótakampányát nagyjából úgy lehet elképzelni, hogy minden héten kiállt valamelyik jobboldali celebbel az egri vár csúcsára, hogy egy puskalövéssel emlékeztessék a várost arra, hogy 464 év után nem ártana megint letenni valamit Európa védelmének asztalára.Nyitrai Zsolt és Németh Szilárd az egri vár tetején pózol- Fotó: Nyitrai Zsolt/FacebookSzijjártó Pétertől Németh Szilárdig szinte mindenkinek a kezébe adta a szakállas puskát, aki arra járt, de az egriek ezzel sem lehetett felrázni. A kereszténység egykori védőbástyájában és környékén Nyitrainak csak 43 százalék körüli eredményt sikerült hoznia, ami nem rosszabb az országos átlagnál, de Egerben mégiscsak illett volna valamit villantani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.