A köztévé tájékoztat Orbán magánrepülőzéséről: „Most tényleg olyan fontos, hogy ki hol nyaralt?”

POLITIKA
2018 szeptember 27., 07:43

A kormánymédia néhány napig bizonytalanul kereste a hangot, hogyan kezeljék azt, hogy az Átlátszó részletes cikket írt Orbán Viktor magánrepülőzéséről, mostanra viszont érezhetően megszületett a kommunikációs direktíva. Mivel tagadni nem nagyon lehet a dolgot, és a cikk elég világosan megmutatja, hogy Orbán Viktor életmódja a gondosan megmunkált, kockás terítőn pörköltözős imidzs mögött sokkal inkább a milliárdosokéra emlékeztet, másik megoldást választottak. Az irány az, 

hogy ez lejárató cikk, Soros megbízására, az EP-kampány miatt.

Ezek az elemek jelennek meg a Fidesz-média egyik cikkében a másik után, de ezek közül egyik sem közelíti meg azt a produkciót, amit a köztévében hozott össze csütörtök reggel Fábián Barna riporter, és Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézettől.

link Forrás

„Átlag nézőként: most tényleg olyan fontos dolog, hogy ki hol nyaralt?” - teszi fel a kérdést nyitásként a köztévé műsorvezetője.

„Önmagában ez nem fontos, de hogy ha onnan közelítünk, hogy evvel elindítják az EP-kampányt, amelynek a tétje, hogy a bevándorláspolitika 2019 és '24 között hogy fog kinézni az Európai Unióban, akkor már érthető, hogy megpróbálják lejáratni azokat, akik az európai elittel ellentétes állásponton vannak” - helyezi képbe a nézőket Mráz.

Az üzenet átadva, Fábián riporter viszont nem hagyja annyiban a dolgot, és így teszi a mindenki számára átélhetőbbé a témát:

„Visszatérve a magángépen történő utazásra: ha az embert meghívják, Ön is meg én is, meg szerintem bárki szívesen elmenne.”

Mráz Ágoston nem esik ki a szerepéből:

„Ugyanezek a portálok akkor lennének jobban felháborodva, ha állami gépen ment volna oda a miniszterelnök. Én is azt gondolom, hogy ez egy bevett szokás, és az egy magyar ember számára nem lehet meglepő, hogy a magyar miniszterelnök kevéske szabadidejében szívesen jár focimeccset nézni.”

A gondolatmenettől a néző annyira megszédül, hogy első hallásra azt sem tudja eldönteni, hogy a „bevett szokás” kifejezés erősebb-e, vagy az, hogy rögtön az állami gépet kezdi el emlegetni, és fel sem merül az a lehetőség, hogy mi lenne, ha Orbán Viktor a hobbijára a saját, bejelentett fizetéséből költene, és nem közbeszerzéseket nyerő üzletemberek ajándékoznák meg.

És akkor a köztévé riportere azt veti közbe:

„Most lehet, hogy a Lucifer jut eszembe az Ember tragédiájából - hogy is mondja, nézd legott komédiádat és mulattatni fog. Nem akarom összefüggésbe hozni, csak eszembe jutott.”

Mráz Ágoston lélekjelenlétét mutatja, hogy ebben a pillanatban egyetlen ütemet sem tévesztve teljes természetességgel azt tudja válaszolni:

„Így van, én is azt gondolom, hogy itt sokkal inkább a kampányeszközt, és egy új kampánypróbálkozást, egy lejáratási kísérletet kell látnunk, mint elvesznünk a részleteiben ennek az ügynek. Valójában ha az ügyet nézzük, akkor nincs botrány, sokkal inkább egy botránykeltési kísérlettel van dolgunk.”

A teljes riport itt látható, és érdemes is megnézni - talán akkor szolgálta ennyire a közt utoljára a közszolgálat, amikor a hirado.hu véleménycikket írt Orbán Ráhel pelenkaügyében.

A későbbiekben elhangzik az is, hogy az EP-kampányban várhatóan nagy figyelem helyeződik majd Magyarországra. „Emellett azzal is próbálkoznak, hogy eltereljék a figyelmet a bevándorlásról. Ilyen ügy az óraátállítás” - mondta Mráz Ágoston Sámuel. A közös európai hadsereg felállításának ügye pedig szerinte azt a célt szolgálja, hogy bevándorlásellenesnek tüntessék fel magukat a valójában bevándorláspárti erők.

A magyar kormány és az Orbán-család korrupciója egyébként valóban egyre inkább téma nyugati választásokon is. Az Átlátszó újságírója, Erdélyi Katalin viszont a cikk megjelenése után arról is részletesen írt, hogyan készült az anyag, nyilvánosan elérhető források aprólékos feldolgozásával. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.