Amivel Orbán a magánrepülőzését magyarázta, abba még a korrupt MSZP-SZDSZ-korszakban is bele lehetett bukni

vélemény
2018 szeptember 25., 11:12
comments 537

Méltatlanul kevés visszhangot kapott, hogy tegnap, vagyis hétfőn elhangzott a 2010 óta tartó Fidesz-korszak legfontosabb 3 mondata. 3 olyan mondat, ami minden túlzás nélkül új korszakot indít Magyarországon és talán még a kormány kritikusainak a szemében is kedveltebbé fogja tenni az „unortodox” jelzőt.

A 3 mondatot Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője mondta ki, a Népszavának válaszolva, és így hangoznak:

„Orbán Viktor a MOL-Vidi FC minden mérkőzésére el szokott menni. Az utazások során a focicsapat tulajdonosának vendége, és ugyanolyan módon utazik, mint a MOL-Vidi FC többi vendége. Ez eddig is így volt, és ezután is így történik majd.”

Az emlegetett focicsapat-tulajdonos Garancsi István nagyvállalkozó. Havasi pedig azért beszélt egyáltalán a témáról, mert az Átlátszó a 2018-as év talán legfontosabb tényfeltáró cikkében leírta, hogy Orbán Viktor és több kormányközeli figura az elmúlt hónapokban hogyan utazgattak ide-oda, többek között külföldön rendezett Vidi-meccsekre egy ismeretlen tulajdonos kezében lévő, 17 milliárd forintba kerülő titokzatos magánrepülővel.

Az Orbán Viktor személyes szóvivőjének tekinthető, mindig és mindenhová vele tartó Havasi Bertalan tehát teljes nyugalommal kimondta, hogy a magyar miniszterelnök

évek óta úgy hódol egy minden szempontból privát, a miniszterelnöki munkaköréhez semmilyen szempontból nem kapcsolódó hobbijának (egy klubcsapat meccseinek megnézése külföldi stadionokban), hogy annak költségeit egy olyan üzletember fizeti helyette, akinek a cégei a kérdéses időszakban dokumentáltan tízmilliárd forintos nagyságrendben kaptak megrendeléseket a miniszterelnök által irányított magyar államtól.

És ezt nem valami szívós tényfeltáró ásta ki, hogy az illetékesek körömszakadtáig tagadják - hiszen az Átlátszó cikkében szó sem volt arról, hogy kié a repülő vagy hogy ki fizeti annak útjait - hanem Orbán egyik legfontosabb bizalmi embere nyilatkozta le, mondhatni magától.

Egy döntési helyzetben lévő politikusnak nagy értékű ajándékot elfogadnia olyan piaci szereplőtől, aki folyamatos üzleti kapcsolatban áll az állammal, bármilyen színezetű rendszerben, az illiberálisokban is, korrupciónak számít. (A morálisan fejlettebb rendszerekben ugyanez vonatkozik a nem is annyira nagy értékű ajándékokra és bármilyen ajándékozóra.)

Ez a korrupciós tabu annyira élő, hogy politikusok teljes nyíltsággal kizárólag az önkényuralmi rendszerekben fogadnak el sok tízmilliós ajándékokat. De még azokban is ritkán beszélnek róla, legfeljebb nem különösebben titkolják.

Az Orbánét megelőző, az elmúlt tíz évben sokat - és gyakran joggal - szidott „komcsi”, vagyis MSZP-SZDSZ kormányzat is egészen másképp intézte az ilyen ügyeket.

2003-ban, a Medgyessy Péter vezette MSZP-SZDSZ kormány ideje alatt történt, hogy két indexes tényfeltáró, Bogád Zoltán és Spirk József kiderítették: egy Sári Lajos nevű SZDSZ-es helyettes államtitkár - az oktatási tárcánál dolgozott - együtt utazott ki a manchesteri Bajnokok Ligája-döntőre egy Németh János nevű üzletemberrel. Olyant még a két ismert oknyomozó sem állított, hogy Németh fizette volna Sári útját, a cikkben pusztán annyi szerepelt, és a későbbi vizsgálat is csak annyit állapított meg, hogy együtt mentek ki Angliába megnézni a meccset. Csakhogy volt egy olyan, Idea Lab nevű cég, amelyik egyszer korábban félmilliárdos közbeszerzést nyert, és amelyikben Németh János mégcsak tulajdonos sem volt, de üzletileg tényleg volt hozzá köze. És mindennek a publikálása bőven elég volt ahhoz, hogy a helyettes államtitkár a cikk megjelenése után azonnal lemondjon, az SZDSZ-es Magyar Bálint vezette oktatási minisztérium pedig azt a közleményt adja ki az ügyről, hogy, idézem:

„A belső vizsgálat Sári Lajos esetében feltárt olyan belső érintettséget is, amely ugyan nem jogszerűtlen, de nem felel meg egy magasabb erkölcsi normának, ezért a vizsgálat megállapításai alapján Sári Lajos helyettes államtitkár azonnali hatállyal lemondott posztjáról.”

Az a természetesség, amivel a rendszert váltó Orbán tegnap közölte, hogy ja persze, egy magánember pénzéből utazgattam és fogok is utazgatni, annak ellenére jelent korszakhatárt, hogy Semjén Zsolt, a miniszterelnök hivatalos helyettese pár hónapja már lebukott azzal, hogy egy szintén közbeszerzéseken induló üzletember fizette több, sokmillió forintos összeköltségű egzotikus vadásztúráját.

Magyarországon ugyanis - még a rendszer hívei szerint is - egyszemélyi az irányítás, a NER-Magyarországot ezért gyakorlati és szimbolikus szempontból is Orbán Viktor testesíti meg. Vagyis amit ő tesz, az maga a NER. Ha a rendszer megszemélyesítője teljes természetességgel beszél egy olyan gyakorlatáról, ami a határokon és rendszereken átívelő eddig közmegegyezés szerint korrupciónak számít - és ami miatt az Orbán által nyíltan és többször példaképnek nevezett Kínában például simán kivégezhetnek egy politikust - akkor az azt jelenti, hogy Magyarországon legális a korrupció. De facto mindenképpen.

Na de mit kezdjünk ezzel a helyzettel mi, a közélet iránt érdeklődő átlagos magyar állampolgárok?

Sóhajtozni semmi értelme, nézzük inkább praktikusan, hogy mi következik Havasi szavaiból a mindennapi életünkre nézve!

Mivel az elmúlt 8 évben jó pár példát láttunk arra, hogy a törvényeket hogyan szabják hozzá a NER elitjének az igényeihez, ezek után már nem is lenne meglepetés, ha a legális korrupcióról már az őszi parlamenti ülésszak ideje alatt meghoznák a szükséges törvényeket. 

Ami a gyakorlatban ugyanúgy jelentheti új törvénycikkek beillesztését, mint a korrupciót eddig tiltó jogszabályok megsemmisítését.

A korrupció legalizálásának ezek után várhatóan már rövid távon megmutatkoznak a pozitív hatásai. Mivel nemsokára törvényesen adhatunk pénzt vagy azzal felérő szolgáltatást az ügyeinkről döntő állami hivatalnokoknak, mindannyian motiváltabbak leszünk, hogy az eddiginél nagyobb értéket termeljünk és ezzel párhuzamosan növeljük a megtakarításainkat is. Emiatt javulni fog a magyar gazdaság klasszikus gyengeségének számító termelékenység, a megtakarítások növekedése pedig áttételesen segít tovább csökkenteni az államháztartási hiányt, a két tényező együttes hatására pedig várhatóan megugrik a gazdasági növekedés.

Az Orbán-modell elterjesztése ráadásul végre megoldhatja a Kárpát-medencei fejlődés egyik több évszázados alapproblémáját, vagyis a széles, anyagilag független polgári középosztály hiányát. 

Ha a korrupció végre legális és rendszerszintű lesz, az százezres nagyságrendben teszi anyagilag függetlenné a köztisztviselői kar és az államigazgatás tagjait.

Ezek után egy dolgunk maradt: kimenni végre a Nagykörúton belülről, és elkezdeni dolgozni a Való Életben, hogy az október végére-november elejére várható korrupciós törvénycsomag elfogadása után legyen miből megreptetni azt az eddig makacskodó engedélyezési osztályvezetőt az önkormányzattól.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.