Egy köztisztviselő nagy bajban lenne, ha úgy járna vadászni Svédországba, mint Semjén Zsolt

bűnügy
2018 március 12., 15:26
comments 245

Amikor kiderült, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes időnként helikopterrel vadászik háziasított rénszarvasokra Svédországban, a Fidesz-KDNP több politikusa azzal védte meg a KDNP elnökét, hogy csak rokonlátogatáson járt ott. A Magyar Nemzet hétfőn megjelent értesülései szerint viszont ez nem igaz, a birtokukba került dokumentumok szerint az utazásokat rendre Semjén vadászpartnere, egy szállodaipari vállalkozó, Farkas József fizette ki. 

Farkas sikeres szereplője az állami pályázatoknak, 2010 óta csak uniós forrásból több mint 530 millió forint jutott vállalkozásainak. Farkas maga letagadta a lapnak, hogy tudná milyen svédországi vadászatokról van szó, majd lerakta a telefont, de a Magyar Nemzet arról ír, hogy a birtokukban lévő dokumentumok és fényképek alapján bizony ott volt a vállalkozó a politikus társaságában Svédországban. 

Már az első, pusztán csak a svédországi vadászatról szóló hírek megjelenése után kérdéses volt, hogy Semjén Zsoltnak miből futotta ilyen utakra, hiszen vagyonnyilatkozata alapján legalább 4-5 havi bruttó fizetését rá kellett volna költenie egy ilyen útra. (Ez már csak azért sem valószínű, mert Semjén vagyona az elmúlt években szerény mértékben, de folyamatosan gyarapodott: 2016-ban még egymillió forintnyi készpénzes megtakarítása és 1,25 millió forint pénzkövetelése volt, míg 2018-ra az otthoni készpénz-megtakarítása négymillió forintra, a pénzkövetelése pedig 1,5 millió forintra nőtt.)

De az is komoly kérdéseket vethet fel, ha valóban Farkas József fizetett az útért: az ilyesmi ugyanis nagyértékű ajándéknak számít, és messziről elég rosszul fest, ha egy állami pályázatokon sikeres vállalkozó hív meg egy befolyásos politikust. Ez még akkor is így van, ha úgy fest, jelenleg semmiféle etikai szabályozás nem vonatkozik a kormánytagoknak adott ajándékokra. 

Alsóbb szinteken ennél jóval szigorúbb rend van: a Fidesz-kormány által életre hívott Magyar Kormánytisztviselői Kar (MKK) etikai szabályai világosan rögzítik, hogy kormánytisztviselők milyen körülmények között kaphatnak ajándékot. Az MKK korábbi elnöke, Jávor András egy prezentációt is tartott erről, ami jelenleg a korrupciomegelozes.kormany.hu oldalon megtekinthető. 

Ebből kiderül, hogy ajándéknak számít a kormánytisztviselőknek juttatott utaztatás, szállás, étkeztetés és szórakozás biztosítása, és a hivatásetikai kódex előírásai szerint ilyesmit nem szabad elfogadni. 

De Jávor még világosabban fogalmaz, amikor külön pontban kitér arra, hogy vannak a lekötelező mértékű ajándékok, azaz azok, amiket „amelyeket saját jogszerű jövedelmünkből, szokásos életvitelünk fenntartása mellett, azok reális piaci árán, nem lennénk képesek megvásárolni magunknak”. 

És a prezentáció így fogalmaz: 

„Lekötelező mértékű ajándékot senkitől, semmilyen körülmények között nem fogadunk el.”

Jávor az évekkel ezelőtti előadása végén felhívta a figyelmet arra is, hogy ha egy kormánytisztviselő nem tudja eldönteni, hogy egy ajándék összefüggésbe hozható-e a munkájával és hogy az ajándék mértéke elfogadható-e, akkor kérjen tanácsot az integritástanácsadótól vagy az erre kijelölt személytől. 

Ez azonban csak a kormánytisztviselőkre vonatkozik, miniszterekre nem. Ha miniszter nagyértékű ajándékot kap, akkor elvileg fel kéne tüntetnie a vagyonnyilatkozatában, valamint a hatályos jogszabályok szerint az adóhatóság felé kell jeleznie, mint minden más magyar állampolgárnak. Több általunk megkérdezett szakértő sem tudott arról, hogy ennél részletesebb jogszabály vagy etikai kódex szabályozná a kormánytagok ajándékainak kérdését. 

Azaz, ha valóban Farkas József finanszírozta Semjén kiruccanásait, akkor vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezhetnek a miniszterelnök-helyettes ellen. 

Ezen kívül pedig felmerülhet a gyanúja, hogy befolyásszerzési céllal vendégelte meg a miniszterelnök-helyettest az állami megrendelésekre rendszeresen pályázó vállalkozó; ennek kivizsgálására az ügyészség, illetve az általuk kijelölt hatóság lenne az illetékes. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.