Több száz gazda tüntetett Görögországban a magas üzemanyag- és műtrágyaárak miatt

külföld
2022 március 18., 18:06

Több száz gazda tüntetett pénteken Athénban a magas üzemanyag- és műtrágyaárak miatt adócsökkentéseket és támogatásokat követelve a kormánytól.

A gazdák közül többen traktorokkal érkeztek a tüntetésre. A gazdák az állítják, hogy olyan magasak a költségeik, hogy kénytelenek lesznek csökkenteni a termelést és a fogyasztókkal megfizettetni a magas költségeket.

photo_camera Fotó: NICK PALEOLOGOS/SOOC via AFP

A kormány szeptember óta mintegy 3,7 milliárd eurót költött arra, hogy enyhítse a gazdálkodók, a háztartások és a vállalkozások energia- és üzemanyagköltségeit. Ezen kívül 46 százalékról 13 százalékra csökkentette a műtrágya forgalmi adóját, csütörtökön pedig bejelentették, hogy tovább csökkentik 6 százalékra, és adókedvezményt biztosítanak a mezőgazdasági gép üzemanyagára is.

A görög gazdálkodók viszont ez is kevés az egyre növekvő árak mellett, amit az orosz-ukrán háború nyom felfelé.

Magyarországon sem jobb a helyzet a mezőgazdaságban. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkárhelyettese, Máhr András azt mondta az ATV-nek, a MOL logisztikai problémákra hivatkozva nem tudja leszállítani a megrendelt gázolajmennyiséget, és „ennek az a konzekvenciája, hogy leállnak a tavaszi munkálatok.” Arról pedig, hogyan fogja befolyásolni az orosz invázió az élelmiszerellátást Sarkadi Zsolt írt egy részletes cikket. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.