Komoly önvizsgálatot vár el a közvélemény-kutatóktól a Medián igazgatója

érdekes adat
2022 április 04., 20:23

A szakmának nagyon komoly önvizsgálatra van szüksége, remélem, ez hamarosan bekövetkezik” - mondta Hann Endre, a Medián igazgatója az RTL Klubnak arról, miért mérte félre mindenki a Fidesz támogatottságát. A kutatócég vasárnap este bemutatott felmérésében még csak 49 százalékos támogatottságot jósolt a Fidesznek (121 mandátum), ezek alapján az egyesült ellenzékre pedig 41 százalék (77 mandátum) szavazott volna. De a többi cég is összevissza mért:

  • A Závecz múlt hétfőn azzal állt elő, hogy a két tábor körülbelül azonos méretű: a Fidesz-KDNP 41 százalék, az Egységben Magyarországért 39 százalék.
  • A Publicus még szombaton is azt mondta, hogy a biztos szavazók körében 47 százalékon áll a Fidesz és az ellenzéki pártszövetség is.
  • A Republikon Intézet március 23-án azt mérte, hogy a pártválasztók körében 49 százalék a Fidesz, és 46 százalék az ellenzék támogatottsága.
  • A CEU Demokrácia Intézete pedig kihozta, hogy a magukat biztos választónak mondók 37 százaléka szavazna a Fideszre és 49 az ellenzéki összefogásra.
  • Még a kormányközeli Nézőpont Intézet is azt mérte március 21-én, hogy az aktív szavazók közel fele (49 százalék) a Fidesz-KDNP országos listájára szavazna, az ellenzéki összefogás pedig a szavazatok 41 százalékára számíthat.

Ehhez képest a Fidesz 53,29 százalékot (135 mandátum) kapott, az ellenzék csak 34,89 -et (56 mandátum), a Mi Hazánk pedig 6,15 százalékkal (7 mandátum) jutott be.Závecz Tibor most az RTL Klubnak azt mondja, senki sem számított a kétharmadra, szerinte még a Fidesz sem. Azt gyanítja, hogy a háborús kommunikáció miatt az utolsó pillanatban bizonytalan szavazók inkább a Fideszre húztak, ez az, amit nem láttak előre.

Tóka Gábor, a 444-en futó Vox Populi blog választási szakértő blog szerzője már februárban figyelmeztetett arra, hogy a közvélemény-kutatások hibasávja 24 százalék lehet, ami valójában 6 százalékos szórásnak felel meg. A bizonytalanságot jól mutatja, hogy a mostvasarnap.hu nálunk megjelent elemzése és mandátumbecslése is arra jutott, hogy az ellenzéki győzelemre, de az újabb Fidesz kétharmadra is van még esély.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.