Egyelőre nincs döntés az orosz olaj- és gázembargóról

háború
2022 április 11., 16:13

Az uniós tagországok külügyminiszterei hétfői ülésén az orosz kőolaj-, és gázimport szankcionálásáról tárgyaltak, és egyelőre nem született érdemi döntés - közölte Josep Borrell az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Borrell szerint az Európai Unió eddig bevezetett szankciói jelentős hatással vannak orosz gazdaságra, de további tárgyalás szükséges arról, milyen intézkedések hozhatók még a jövőben. A Külügyek Tanácsának luxemburgi ülése előtt az ír, a litván és a holland külügyminiszterek világossá tették, hogy az orosz olajembargót is beleírnák a következő, előkészítés alatt álló szankciós javaslatba.

Josep Borell
photo_camera Josep Borrell Fotó: FRANCOIS WALSCHAERTS/AFP

Borrell az ülési sajtótájékoztatón kijelentette:

Oroszország ukrajnai háborúja megbukott. Az orosz hadsereg nem volt képes bevenni Kijevet, most az ország keleti felében hajt végre csapatösszevonást. Várhatóan a Donbász régiójában készül újabb csapásra.

Szerinte egyértelmű, hogy Oroszország a felelős a globális élelmiszerválságért. Ukrán városokat és búzakészleteket bombáz, valamint megakadályozza a gabona külföldre szállítását, ezzel "éhséget gerjeszt a világban". Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az Európai Unió a tagországainak hozzájárulásával támogatja az Ukrajnának szánt fegyverszállítást.

"Más dolog, hogy Magyarország nem engedi át területén a fegyverszállítmányokat közvetlenül Ukrajnába, de a saját részét befizeti, tehát részt vesz Ukrajna fegyverellátásában"

- mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.