Az orosz olajembargó is bekerülhet a következő uniós szankciós csomagba

háború
2022 április 11., 11:38
comments 1

Bár nincs teljes egyetértés a tagállamok között, az Európai Bizottság az orosz olajembargót is beleírná a következő, előkészítés alatt álló szankciós javaslatba, mondta az ír, a litván és a holland külügyminiszter.

Mindhárman nyitottak lennének az ötletre. „Az Európai Unió eurószázmilliókat költ orosz olajra, ami biztosan hozzájárul a háború finanszírozásához. El kell vágnunk ezt a finanszírozást, minél előbb, annál jobb” - mondta Simon Coveney ír külügyminiszter. Az EU-s nyersolajimport nagyjából negyede érkezik Oroszországból.

Korábban Josep Borell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is azt mondta, előbb-utóbb muszáj lesz dönteni az olajembargóról.

Múlt héten az Európai Parlament elsöprő többséggel fogadott el egy határozatot, amely felszólítja az Európai Tanácsot, hogy azonnal állítsák le a földgáz, a szén, az olaj és a nukleáris fűtőanyagok importját Oroszországból. A javaslatot - ami valójában semmire sem kötelezi a Bizottságot és a tagállamokat - a fideszes képviselők is megszavazták, pedig a kormány a választási kampány alatt is ellenezte az energiaszektor szankcionálását.

Szijjártó Péter külügyminiszter továbbra is ezt képviseli, hétfő reggel azt írta: „Hiába döntöttünk már többször is arról, hogy sem a kőolaj sem a földgáz importja nem eshet szankciók alá. Ezt a pozíciónkat újra meg újra, folyamatosan meg kell védeni”.

Olajfinomító Brandenburgban. Orosz olajat dolgoznak fel itt is.
photo_camera Olajfinomító Brandenburgban. Orosz olajat dolgoznak fel itt is. Fotó: PATRICK PLEUL/dpa Picture-Alliance via AFP

Ahogy a Reuters írja, sok múlhat a részleteken. Egyesek extra vámokat vetnének ki az orosz olajra, mások megtiltanák bizonyos termékek behozatalát. A német kormány álláspontjának is nagy jelentősége van: egyelőre úgy tűnik, nem támogatnák az azonnali olajembargót, viszont közös stratégiát alkotnának az orosz fosszilis tüzelőanyagok kivezetésére.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia már bevezették az olajembargót Oroszországgal szemben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.