Nagyon meglátszik az orosz költségvetésen, hogy kevesebb gázt és olajat adnak el

háború
2022 szeptember 13., 08:36

Bár az orosz költségvetés 500 milliárd rubeles plusszal zárta az év első hét hónapját, mostanra ennek töredéke, 137 milliárd rubel maradt meg, ami jelentős augusztusi deficitre utal.

Szakértők szerint ez a csökkenő olaj- és gázexportnak tudható be, írja a Financial Times. Az európai gázszállítás ötödére esett vissza a háború előtti időszakhoz képest, az olajból és gázból származó bevételek pedig 18 százalékkal maradnak el a tavalyiaktól, ha a januártól augusztusig tartó időszakot nézzük. Márpedig ez kulcsfontosságú pénzforrás Oroszország számára, hiszen az idei bevételek felét továbbra is olaj és gáz eladásából szerezték. Közben 37 százalékkal csökkent a többi bevétel is.

photo_camera Vlagyimir Putyin orosz elnök Fotó: Szergej Bobiljov/AFP

A lap cikke szerint Oroszország kezdetben ellenállónak bizonyult a nyugati szankciókkal szemben, mostanra viszont a Gazprom is 15 százalékos csökkenésről számolt be a gázkitermelésben. Az export összességében harmadával csökkent. Rontja az orosz kilátásokat az Északi Áramlat 1 leállítása, ami a Balti-tengeren keresztül szállított gázt Németországba

Az orosz kormány szerint júliusban 4,3 százalékkal zsugorodott a gazdaság a tavalyi évhez képest, és a központi bank is az export további csökkenésére figyelmeztet. Az Európai Unió korábban embargót vezetett be az orosz szénre, és decemberben az olajembargó is életbe lép.

Júliusban Rácz András, a 444-en is publikáló Oroszország-szakértő gyűjtötte össze, miért fájnak jobban a szankciók Oroszországnak, mint az EU-nak.

Miközben az orosz gazdaság szénája egyre rosszabbul áll, az utóbbi napokban a fronton is nagyon jelentős veszteségeket szenvedtek, az ukrán hadsereg több ezer négyzetkilométeren szorította vissza őket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.