Visszaállítja az ellenőrzést a magyar határon Szlovénia

külföld
2023 október 19., 09:06

A Horvátországgal és Magyarországgal közös határszakaszon visszaállítja a határellenőrzést Szlovénia, írja a horvát Index. Az intézkedésről már tájékoztatták a két ország belügyminiszterét.

Osztrák, szlovén és német hazatérni vágyó turisták várakoznak a horvát-szlovén határon augusztus 22-én.
photo_camera Fotó: Stipe Majic/Anadolu Agency via AFP

Bostjan Poklukar szlovén külügyminiszter azt mondta, hogy a döntés oka a terrorfenyegetettség növekedése Európában. „Látjuk, mi történt Franciaországban és Belgiumban. Szlovénia sem kivétel” – mondta, hozzátéve, hogy további megelőző intézkedéseket terveznek bevezetni. Szerdán Olaszország bejelentette, hogy Szlovéniával közös határán 10 napig biztonsági okokból ellenőrzést vezet be.

Hétfő este Brüsszelben egy fegyveres a belga-svéd meccs előtt lelőtt két svéd állampolgárt. A 45 éves Abdesalam Lassouedként azonosították a terroristát. Lassoued tunéziai állampolgár volt, és Brüsszel Schaerbeek negyedében lakott. A rendőrök még hétfő este lelőtték.

„A közelmúlt eseményei megmutatták, hogy azokat a migránsokat, akik biztonsági fenyegetést jelentek, azonnal és erővel ki kell utasítani és vissza kell szállítani származási országukba” - idézi az MTI Ylva Johansson illetékes uniós biztost. Johansson közölte, a nemzetközi védelemre nem jogosult menedékkérők visszaküldésének rendszere számos partnerországgal kötött megállapodás keretében jól működik, azon országok esetében azonban, amelyek nem működnek együtt az EU-val, a vízumliberalizációs intézkedések felfüggesztésével lehet válaszolni.

Október 5-én a szlovák kormány ideiglenes határellenőrzéseket vezetett be a magyar határon - ezt november 3-ig meghosszabbították -, az intézkedést az illegális migráció megfékezésének szükségességével indokolva. Az ezzel kapcsolatos döntésre egy nappal azt követően került sor, hogy Csehország és Lengyelország hasonló intézkedést vezettek be Szlovákiával közös határain.