Orbán nem tudta megígérni, hogy nem módosítgatják tovább a választás szabályait

POLITIKA
2023 december 21., 13:19
photo_camera Orbán Viktor sajtót tájékoztat Fotó: Németh Dániel/444

Amikor októberben a fideszes befolyás alá került Indexen Fodor Gábor bedobta az önkormányzati választások módosításának ötletét, a Fidesz meglepően európai módon reagált. Egy nagy tekintélyű nemzetközi szervezetre hivatkozott, illetve a demokratikus normáknak megfelelően védeni látszott a tisztességes politikai verseny feltételeit. A párt azt írta a Szabad Európának:

„a Velencei Bizottság állásfoglalása alapján a választástól számított egy éven belül nem lehet módosítani a szabályokon, így ez nem időszerű felvetés”.

Amikor a kormánypártokkal sokszor együtt mozgó Mi Hazánk beterjesztette a fővárosi átalakítás tervét, már mindenki sejtette, mire megy ki a játék. Aminek a vége egészen abszurd módon az lett, hogy maga a Mi Hazánk sem támogatta a hivatalosan általuk írt módosítót, a kormánypártok viszont megszavazták a nekik kedvező változtatást.

Az év végi Orbáninfón a miniszterelnök is próbált a Mi Hazánk mögé bújni, amikor azt mondta: „ezt a módosítást sem a kormány kezdeményezte”. Ez még a szokásosnál is nagyobb sodrású politikusi mellébeszélés, hiszen a javaslatot az általa vezetett pártszövetség politikusai szavazták meg, és nekik kedvezne, ha az új rendszerben Karácsony Gergelynek még a választási győzelme esetén sem lenne közgyűlési többsége.

link Forrás

Az évente sajtótájékoztatót tartó miniszterelnököt a Telex kérdezte arról, nem számít-e hatalommal való visszaélésnek, hogy fél évvel a választás előtt módosítják a törvényt.

„Először is: nincs olyan jogszabály, amely ezt tiltaná” - kezdte válaszát Orbán, ami után az olvasó elgondolkozhat: vajon kin múlik, hogy nincs ilyen jogszabály?

Hiába szögezte le a saját pártja a nemzetközi normákkal összhangban, hogy egy évvel a választás előtt már nem szabad módosítani a szabályokon, Orbán a sajtótájékoztatón már azt mondta, neki személy szerint nagyjából fél év a határ: „fél évvel a választás előtt nem szül jó vért, ha választási törvényt módosítanak, akár részletkérdésekben is”. Utána következett ez a párbeszéd, amelyben az egyenes választ következetesen elkerülő Orbán válaszait kiemeltem:

  • „Tehát akkor vehetjük ezt egy ígéretnek, hogy hat hónapon belül nem fogják tovább módosítani a választási törvényt?”

„Szeretném emlékeztetni, hogy ezt a módosítást sem a kormány kezdeményezte. Az ajtó, amin kopogtat, rossz, nem oda nyílik”

  • „De ha valaki más kezdeményez egy ilyet, akkor azt a Fidesz nem fogja támogatni?”

„Szeretném ezt elkerülni.”

  • „Akkor vehetjük ezt egy ígéretnek?”

„Szeretném ezt elkerülni.”

December elején a Mi Hazánk bejelentette, hogy tíz újabb választási reformjavaslatot terjeszt elő.