Jövő héten tárgyal a 2022-es elszámolásról az Építési és Közlekedési Minisztérium a fővárossal

közlekedés
január 05., 08:39

Frissítés: Cikkünk korábbi verziójában azt írtuk, hogy Lázár János és Karácsony Gergely jövő héten tárgyal a BKK-bérletek jövőjéről. A minisztérium tájékoztatása alapján ilyen találkozó azonban nem lesz, csak a 2022-es elszámolásról egyeztet majd az ÉKM a főváros képviselőivel.

Operatív tarifamegbeszélést tart jövő héten az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és Budapest vezetése - mondta Walter Katalin BKK-vezérigazgató a Népszavának.

A tárgyalás témája a 2022-es év helyközi közlekedési elszámolása lesz. December 20-án derült ki, hogy az ÉKM elszámolási vita miatt nem akarja meghosszabbítani a fővárossal kötött közszolgálati szerződését. Helyette az új tarifarendszerét akarja alkalmazni.

Ez a többi között azt jelentené, hogy március 1. után már nem lenne érvényes a BKK-bérlet a városon belül közlekedő vonatokon, buszokon és HÉV-eken. A változás több százezer utas életét nehezítené meg.

A H5-ös HÉV két szerelvénye Szentendrén
photo_camera A H5-ös HÉV két szerelvénye Szentendrén Fotó: Wikipedia

Az ügy legújabb fejleménye az Index január 3-án megjelent cikke volt, amiben azt írták, Karácsonyék fúrták meg a BKK-bérletet. A 444 viszont megírta, hogy állításuk csúsztatáson alapult. A minisztérium és a főváros levelezése nem ezt mutatja.

Az agglomerációs megállapodás jövőjéről kérdeztük az ÉKM-et is. Krakkó Ákos sajtófőnök január 4-én azt mondta a 444-nek, még dolgoznak a szakpolitikusok a megoldáson. Mindenképpen lesz március 1-től új tarifarendszer, de az országos lesz.

Arról, hogy ebben a budapesti tarifarendszer változásai hogyan kapnak helyet, Lázár János nyilatkozik majd. Még nem tudni, hogy mikor: lehet, hogy holnap, lehet hogy a jövő héten.