Megszűnhet a vonatokon és a Volánbuszokon használható Budapest-bérlet

belföld
2023 december 21., 05:59

Márciustól csak a MÁV vagy a Volán által értékesített jegyekkel vagy bérletekkel lehet használni a vonatokat, HÉV-eket és Volánbuszokat Budapesten és az agglomerációban, írja az Index kormányzati forrásokra hivatkozva.

A lap szerint az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) nem hosszabbítja meg a szerződést, amely 2016-ban jött létre a fővárosi és elővárosi vasúti szolgáltatásokról Budapest Főváros Önkormányzata és az ÉKM jogelődje között. Az ÉKM álláspontja szerint a főváros 2 milliárd forinttal tartozik az állami közszolgáltatónak, és mivel ezt nem hajlandó megadni, 2022 pénzügyi zárása sem történhet meg. A vita miatt – a lap forrása szerint – a szerződést nem hosszabbítanák meg.

A budapesti tömegközlekedésen érvényes bérlet helyközi járatokon való használatára létrejött megállapodás szintén megszűnik: „A MÁV-START Zrt. és a Volánbusz Zrt. (sárga buszok) járatain, a fővároson belüli szakaszokon 2024. március elseje után a BKK jegyeit és a Budapest-bérletet (korábbi BKV-bérlet) nem fogadjuk el. Az ÉKM-megrendelésű szolgáltatások igénybevétele a tarifarendszert érintő módosítások életbe lépését (tervezetten: 2024. március 1.) követően a helyközi díjtermékekkel, köztük a vármegye- és országbérletekkel, illetve azok 24 órás érvényességű új változatával lehetséges” – írta a lap forrása.

Szerinte a támogatásokat, azaz a helyi közösségi közlekedésre érkező 12 milliárd forintot, amelyet eddig csak Budapest kapott, most felülvizsgálták. A jövőben ezt az összeget az ÉKM átcsoportosítaná más vidéki városok tömegközlekedésének támogatására, vagy a munkavállalók bérének fejlesztésére.