A svéd NATO-csatlakozás miatt összehívták a parlamentet, de a Fidesz nem megy el

belföld
február 05., 06:54

Tovább folytatja a Fidesz és a KDNP a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásával kapcsolatos időhúzást: bár ellenzéki kezdeményezésre hétfőre összehívták a parlament rendkívüli ülését, azon a kormánypárt és szatellitpártja nem vesz részt. Az ülés délután egykor kezdődik, az összehívást az MSZP kezdeményezte, azt támogatta a DK, a Momentum, a Jobbik, a Párbeszéd és az LMP képviselőcsoportja, valamint a független Hadházy Ákos is (az MTI megfogalmazásában: „egy független képviselő”).

Az állami hírügynökség szerint „a svéd NATO-csatlakozásról szóló törvényjavaslat zárószavazása mellett két, ellenzéki kezdeményezésű előterjesztés napirendre vételét kérték” az ülés kezdeményezői. Az MTI azt nem teszi hozzá, hogy a fideszes és kereszténydemokrata politikusok bojkottálják az ülést – hivatalos magyarázatuk szerint a svéd NATO-csatlakozás zárószavazásával megvárják a két miniszterelnök találkozóját –, csak azt jegyzi meg: „a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló előterjesztést tavaly március 1-jén már megtárgyalta az Országgyűlés, csak a végszavazás van hátra”.

A magyar parlament lesz az utolsó egyébként, amely egy egyszerre szánalmas és nevetséges színjáték végén egyszer majd ratifikálja a döntést, habár fideszes és kormánypolitikusok számtalanszor azt állították, hogy ez nem így lesz. A NATO-bővítés körüli színjátékban már mindent előadtak, például Hende Csaba vezetésével saját szeműleg ellenőrizték a svéd jogállamiságot.

Hende Csabáék ellenőrzik a jogállamiságot Stockholmban 2023. március 7-én.
photo_camera Hende Csabáék ellenőrzik a jogállamiságot Stockholmban Fotó: Caisa Rasmussen/TT News Agency via AFP

Például Orbán Balázs faarccal beszélt arról, hogy a Fidesz-frakció nem szavazógép, hiába fogja szorgalmazni Orbán, hogy szavazzák meg. Kövér László házelnök egyenesen kimondta: ő aztán nem támogatja a dolgot. Orbán levélben meghívta a svéd miniszterelnököt Budapestre, de ő azt üzente, majd jön, ha a magyar parlament ratifikált.

A szuverén magyar politika orosz érdekeket szolgáló késlekedése közben komoly kritikákat váltott ki Nyugaton. Csalódottságának adott hangot az USA budapesti nagykövete, míg a Szenátus befolyásos demokrata párti politikusa, a külügyi bizottságot vezető Ben Cardin például azt mondta: „Orbán Viktor a NATO legmegbízhatatlanabb tagja”. Az Egyesült Államokban pénteken kilátásba helyezték a vízummentesség eltörlését és a korrupt politikusokkal szembeni beutazási tilalmat is.