Orbán ismét bizonyított – ő a NATO legmegbízhatatlanabb tagja

külföld
január 29., 12:08

Ben Cardin, az amerikai szenátus külügyi bizottságának demokrata elnöke üdvözölte, hogy Törökország ratifikálta Svédország NATO-tagságát. Ezzel elhárult az akadálya annak, hogy Ankara F-16-os vadászgépeket vásároljon az USA-tól.

A szenátor kritizálta is a törököket: felrótta az emberi jogi helyzetet, az újságírók és civilek bebörtönzését, jobb együttműködést remél Oroszország felelősségre vonása ügyében, valamint nyugalomra inti a hevesen nyilatkozó törököket a Közel-Kelet kérdésében. Ezzel együtt szerinte van remény arra, hogy ezekben az ügyekben előrelépés történjen.

Cardin Magyarországnak is tartogatott néhány szót: „Orbán Viktor miniszterelnök ismét bebizonyította, hogy ő a NATO legkevésbé megbízható tagja, és gátolja az Európai Uniót abban, hogy Ukrajnának gazdasági segítséget nyújtson” - írta.

Ben Cardin
photo_camera Ben Cardin Fotó: SAMUEL CORUM/Getty Images via AFP

Magyarország utoljára maradt Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálásával, Ulf Kristersson svéd miniszterelnök várhatóan Budapestre jön Orbán meghívására, habár Stockholmban először még nem láttak okot az utazásra.

A magyar kormány, amely képviselői korábban többször elmondták, hogy nem hazánk fogja utolsóként ratifikálni a svédek NATO-csatlakozását.

Ben Cardin nem először nyilvánul meg magyar ügyekben. Tiltakozott már az Ökotárs-razzia, a CEU kinyírása és a budapesti Auróra közösségi ház elleni támadás miatt is.