Az amerikai valamint az izraeli követség, és befolyásos amerikai politikusok is elítélték az Auróra elleni náci akciót

2019 október 26., szombat 7:50
140

Október 23-án fekete ruhás neonácik vonultak rendőri biztosítás mellett Budapest utcáin, majd az Auróra közösség háznál felgyújtották a szivárványszínű Pride-zászlót, a bejáratot pedig emblémájukkal dekorálták ki. A rendőrség a zászlógyújtatással összefüggésben garázdaság miatt indított nyomozást, az Auróra mellett pedig több befolyásos politikai szereplő is kiállt.

Az akciót nem csak Pikó András polgármester ítélte el, de közleményt adott ki az ügyben az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, ahol elítélték a náci támadást, majd Cornstein nagykövet találkozott is a hely alapítójával, Schönberger Ádámmal és a Pride valamint a Háttér Társaság vezetőivel.

Október 25-én az izraeli követség is elítélte a neonácik akcióját, szerintük elfogadhatatlan, hogy a szélsőségesek "hősi magyar forradalmát" ilyesmire használják fel.

Szintén 25-én késő délután közleményt adott ki Ben Cardin amerikai szenátor és  Alcee L. Hastings kongresszusi képviselő, az amerikai Helsinki Bizottság elnöke.

Cardin és Hastings szerint a szerdai akció már a második ilyen támadás egy hónap alatt (legutóbb Budaházy György és csapata balhézott a zsidó ifjúsági szervezet közösségi házában), és azt az üzenetet küldi, hogy a hatóságok nem tudják vagy akarják megvédeni a helyet az erőszakos szélsőségesektől.

„Lehet, hogy a magyar kormány arról beszél külföldön, hogy zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen, de Budapesten bőven támaszkodnak az antiszemita szimbolikára, nagy becsben tartják a fasiszta idők vezetőit és gondolkodóit, és gyűlöletet keltenek a bevándorlók és a muszlimok ellen.”

Ezt Cardin szenátor mondta a szerdai támadás után. Az amerikai politikusok közleménye emlékeztet, hogy az Orbán kormány alatt jelentősen romlott a civil szervezetek helyzete, és az Aurórát működtető Marom nevű zsidó ifjúsági szervezetet több körben, adminisztratív eszközökkel próbálták ellehetetleníteni.

Szombat reggel 09:50-ig én semmilyen nyomát nem találtam az MTI-ben, az Országos Sajtószolgálatnál, vagy a kormany.hu-n, hogy a magyar kormány vagy annak bármely vezető tisztviselője megszólalt volna a közösségi ház elleni, szerdán történt neonáci akció miatt. Ma reggel 9-kor kérdést emailt küldtem a kormányszóvivőnek ezzel a kérdéssel:

„Érdeklődni szeretnék, hogy mit a magyar kormány álláspontja az október 23-án, az Auróránál történt neonáci akcióról?”

Amennyiben válasz érkezik, azt közölni fogjuk.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt