Most a rákos gyerekekkel versenyezzünk?

vallás
2013 május 06., 17:24

A kisebb vallási közösségeket ki is nyírhatja az egyházügyi törvény körüli töketlenkedés. Az Alkotmánybíróság ugyan visszaadta az egyházi státuszt nekik, de nem kapnak technikai adószámot, így az 1 százalékos SZJA adományokat sem tudják egyházként gyűjteni. A beteg gyerekekkel és a kutyamentő alapítványokkal kell versenyezniük, ahol nem tudnak és nem is nagyon akarnak nyerni.

- Decemberig van pénzünk, szerintem a többieknek sincsenek nagyobb tartalékaik - mondják a Mantra Buddhista Közösségnél. Ők is a 15 kisegyház között vannak, akiket az AB visszahelyezett "normál" egyházi státuszba, azaz elvileg gyűjthetnék ebben a minőségükben a pénzt. De technikai adószám híján nem tehetik.

"Nem vagyunk a menüben"

- Egyszerűen nem is lehet bennünket választani az elektronikus adóbevallásnál, nem vagyunk ott a legördülős menüben. A felajánlások határideje május 21. Utána már hiába is kapnánk adószámot nem érünk vele semmit. A közösségünk tagjai eddig a "civil" 1 százalékot alapítványoknak adták, kutyamenhelynek, gyerekkórháznak, a másikat nekünk. Most választaniuk kell - magyarázták a Mantránál.

Így viszont a korábbi 2-3 millió forint helyett csak 2-300 ezer jön be évente a kisebb közösségeknek, amiből a rezsire se futja, közösségi programokra meg gondolni sem lehet.

- Ki fogják csinálni a kisebb közösségeket. Hiába vállalnánk bármilyen feladatot, mondjuk iskolákban segíteni, ahol éppen most vezetnék be a meditációt, benzinre sincs pénzünk, hogy elmenjünk bárhová - mondták.

A kormány kicselezheti az Ab-t

Az, hogy a kisegyházak az Ab döntése ellenére nem kapnak adószámot lehet adminisztrációs szerencsétlenkedés, de a kormányzati stratégia része is. - A kormányzat arra játszik, hogy a parlament a közeljövőben elfogadja az egyházügyi törvény legújabb változatát, amelynek feltételeit az adófelajánlásoktól most eleső vallási közösségek nem fogják tudni teljesíteni - írta ma reggel a Népszabadság.

Kerestük az ügyben a Nemzeti Adó és Vámhivatalt (NAV) is, de ők egyelőre nem adtak választ. A NAV egyházaknak fizetett pénzekről vezetett statisztikáit itt lehet nézegetni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.