“Megérkeztél Viktor” - Barroso az EUrologuson köszönti az 50 éves Orbánt

Brüsszeli bulvár
2013 május 30., 21:50

BRÉKING! Az EUrologus megszerezte Barroso EB-elnök Orbán Viktor születésnapjára küldött köszöntő-levelét! Portugál érzelgősség és fejmosás, csak nálunk!

Kép: Gyabi

Kedves Viktor!


Engedd meg magyar barátom, hogy 50. születésnapod alkalmából szeretettel felköszöntselek az egész Európai Bizottság, még Viviane Reding nevében is!

Egyben hadd gratuláljak Neked és hazádnak ahhoz, hogy 9 év után kikerültelek a túlzottdeficit-eljárásból. Őszintén örülök, hogy a kétharmados többségeddel sikerült a költségvetési egyenleget megfelelően korrigálni. Így sem volt egyszerű Viktor, megküzdöttél érte, képzeld, milyen durva lett volna, ha lenne normális ellenzéked. Mondjuk normális európai országokban senki nem tudja, hogy mi az a túlzottdeficit-eljárás, és hogy vajon az ő országa benne van-e vagy sem. De Te ragaszkodtál ahhoz, hogy ebből óriás politikai csatát vívjunk, és bejött Neked, gratulálok. Ugyan kellett tavaly adni egy óriáskokit azzal, hogy belengettük a kohéziós támogatások felfüggesztését, hogy - mi is a neve a kancsal haverodnak? - a nemzetgazdasági minisztered felfogja, mi a tét, de aztán felfogta, éljen.

Kerek szám ez az 50 Viktor, pont annyira kerek, hogy tudjam, Te is elmorfondírozol azon, hol vagy, honnan jöttél, hova tartasz. Remélem, a felcsúti házadban (ahova még mindig várom a meghívást) már behűtötted a születésnapi bort, készül az ünnepi ebéd családi körben. Nem akarom elrontani ezt a meghitt pillanatot, de engedd meg, hogy - 57 évesen - hadd adjak néhány tanácsot.

Megérkeztél Viktor. Izgága gyerek vagy Te, de beértél. Szerintem Te vagy az egyik legtapasztaltabb az Európai Tanácsban, talán csak a Juncker öregedett bele jobban a politikába, de tudod, ő 18 éve miniszterelnök Luxemburgban, ami azért magunk között szólva elég gáz, de hát ez mégis Luxemburg. (Ne, ne izgasd fel magad Viktorom, ez nem kettős mérce, hanem miniállam!)

Egyet nem értek Viktor, de más sem érti, miért akarsz még mindig mindenkit letolni a pályáról? Legyél már államférfi! Ne utáld már annyira a magyar baloldali értelmiséget, megaláztad őket már rendesen, vagy ha nem Te, megalázták ők magukat. Vond be őket is a nemzeted fogalmába! Vond be a többieket is, akiket nem szeretsz, vagy idegesítenek, legyenek azok a szoci nyugdíjasok, a libsik, a kisebbségek, a hajléktalanok, a diákok.

link Forrás

Inkább védd meg őket, meglátod, mi mindenre képesek ők is, ha igazi vezetőt látnak benned. Tudod, keresztény értékek. Teremtsél konszenzust, teremtsél nemzetet, ha még nem késő! Történelmi esélyed volt, hogy megteremtsd a magyar nemzet egységét, és figyelj, bevallom Neked, amennyien járnak ide panaszkodni, nem úgy tűnik, hogy ez a része a miniszterelnöki feladatnak megy Neked. Az nem megy Viktor, hogy erkölcsileg nullába veszed a politikai ellenfeleidet otthon és a világban, ha netalán valaha is volt az illetőnek vörös szegfű a kezében.

Bár több mint 30 éve a jobboldalon politizálok (a jobboldali pártot mi tréfásan Portugál Szociáldemokrata Pártnak nevezzük), rendre lekommunistáztok. Nem akarlak a fiatalkorommal untatni, de egyet hadd meséljek el. Tudod, nálunk jobboldali diktatúra volt. Ezért nem meglepő módon, mi ez ellen baloldalról lázadtunk fel. Az egyetemen diákvezér voltam, mint te, igaz, én egy maoista földalatti csoporthoz kötődtem, mert nem akartam a kommunista párt irányítása alatt álló diákmozgalomhoz tartozni.

link Forrás

(Itt egy izgi felvétel rólam, nézd, milyen jóképű voltam)

Nem voltam még tizennyolc éves, amikor letartóztatott a katonai rendőrség, betuszkoltak egy dzsipbe, és onnantól kezdve bármi történhetett volna velem. De észnél maradtam. Közöltem a katonával, hogy úgy sincs bátorsága lelőni, és leugrottam a dzsipről. Ezt tavaly karácsonykor a Volkskrant holland napilapnak meséltem el, de jó, ha Te is tudod: messziről érkeztem én is, és pontosan tudom, mi az a szabadságharc. Azt is tudom, hogy mit jelent egy szabadságharcosnak Európa. Európa a demokrácia és a szabadság szinonimája. Nekünk az volt Portugáliában a diktatúra évei alatt, és bár ezt feledtetni akarod talán, lefogadom, hogy Nektek is az volt Magyarországon a kommunizmus évtizedeiben.

Ezért csak annyit mondok így Neked születésnapodra: Európában a barátaid vannak, Viktor. Tudom, most azt gondolod, Neked akkor már ellenségekre nincs szükséged. De ez egy ilyen világ, Brüsszelben baráti körben vagy, még ha az egymás ellen nyert politikai csatákon keresztül akarunk néha előrébb jutni. Az azeriek, beloruszok, kínaiak nem a barátaid. Persze, menjél, szerezzél piacot ott, az nekünk is jó. De közben ne csinálj hülyeségeket, és ne fordítsd a magyarokat Európa ellen. Így is eléggé el vannak tévedve szegények a világban, tántorognak kontinenseken át bő egy évszázada, ne nehezítsd meg a dolgukat.

Na, elég a patetikusságból, inkább bontsd meg a mellékelt portóit! És ne szívasd már a Redinget, tudod milyen hisztis. Amúgy is neki köszönheted, hogy olcsón tudod sms-ezni a hülyeségeidet az EU-csúcsok alatt, amikor már Te is kibuktál az Hollande-tól! Jaj, el sem hiszed, hogy hiányzik a Sarkozy, bár ő sem volt teljesen normális!

Na, vigyázz magadra, találkozunk a bíróságon Luxemburgban!

José

(A helyreigazítások elkerülése végett jelezzük, ez csak vicc volt... - az EUrologus)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.