Rozsdás szikével tesznek meddővé

fogamzásgátlás
2013 június 14., 07:16

Kényszersterilizálás. A múlt totalitárius államainak rémálma, vagy ma is létező nőkön elkövetett erőszak? Sajnos az utóbbi. Indiában kormányzati programokkal előre tervezetten, tisztviselők nyomására, pénzért és nem ritkán horrorisztikus körülmények között végeznek sterilizáló műtéteket nők millióin.

A „műtőkben” véres lepedőn fekvő pácienseken rozsdás, az előző beavatkozás után langyos vízzel lelötybölt szikékkel, gyakran érzéstelenítés és gumikesztyű nélkül az alapvető higiéniai feltételeknek sem megfelelő körülmények között végzik ezeket a beavatkozásokat. A sterilizációra jelentkező nőket bambuszbotokkal őrzik, nehogy "meggondolják magukat" megpillantván a csupasz betonpadlót, a téglákon álló műtőasztalt, vagy az omló vakolatú, félhomályos helységet, ahol legyek nyüzsögnek.

Indiában születik a világon minden ötödik ember, a népesség robbanásszerűen nő, ez az mind az életminőséget, mind az ország gazdaságát kedvezőtlenül befolyásolja. A nők tömeges sterilizálása valóban lassítja ezt a folyamatot, tíz év alatt négy százalékkal csökkent a születésszám. Mindez azonban nem indokolja azt, hogy korlátozzák a nők reprodukciós jogait.

Állami egészségügyi tisztviselők járják a falvakat a nők meddővé tétele mellett kampányolva, a családoknak pénzt ígérve a műtétért. Ha nem a kormánytisztviselők, hát a férj küldi a feleségét a műtétre. A legszegényebb nők azonban sokszor azért a tíz dollárért vetik magukat alá az eljárásnak, amit cserébe a kormánytól kapnak. Ez a legszegényebb tartományokban egy család heti bére. Az ENSZ-adatai szerint Indiában a párok közel fele tudatosan foglalkozik a családtervezéssel: háromnegyedüknél ez kormányzati szándéknek megfelelően a nők művi meddővé tételét jelenti. A férfiak által uralt indiai kultúrában a spermavezeték elköttetése ritka, a világátlag alig négy százaléka. Családfenntartóként a férfiak rendelkeznek a feleségük teste felett is.

Az Indiai Egészségügyi és Családügyi Minisztérium elutasítja a vádakat, hogy a nőket kényszerítenék a műtétekre: "Nincs nyomás, az emberek szabadon azt tesznek, amit csak akarnak" - mondják. Szerintük legfeljebb elszigetelt jelenségről lehet szó, aminek a hátterében túlbuzgó hivatalnokok állnak. Valójában azonban a kormány által megszabott kvótáknak és pénzügyi ösztönzők rendszere köszönhetően tavaly az országban 4.600.000 nőt sterilizáltak.

Bihar tartományban, ahol az éves egy főre jutó jövedelem a legalacsonyabb az (420 $), és a legmagasabb az írástudatlanok aránya. Évente 650.000 nő és 12.000 férfi meddővé tételét itt végzik el.A népességnövekedést a nők oktatása, a munkalehetőségek növelése és a hozzáférhető fogamzásgátlók tennék kontrollálhatóvá. Azonban ez drága és lassú megoldás. A jelen a mérhetetlen szegénység, a fertőzésveszély és gyakran akár a halál is. Az ENSZ számításai szerint 2050-re India népessége 1,6 milliárdra nő (a jelenlegi 1,3 milliárdról), ezzel a világ legnépesebb országa lesz, és a népesedési csúcsot várhatóan 2063-ra éri el.

via Bloomberg.com

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.