Új nagy híd lett a Dunán

Egyéb
2013 június 14., 11:57

Tíz év építkezés után ma adják át a Vidin - Calafat hidat, ami Romániát és Bulgáriát köti össze.

photo_camera Fotó: danubebridge2.com

Ez az egyik lagnagyobb híd a Dunán (1,8 kilométer hosszú, vasút is megy rajta). Majdnem az egészet az EU fizette. A Közel-Keletről Nyugat-Európába tartó teherautóknak lesz nagyon jó az új híd, 500 kilométert is levághatnak.

A görög kikötőkből eddig jórészt Macedónián és Szerbián keresztül ment az áru nyugatra. Ez azért volt rossz, mert ki kellett lépni az EU-ból és visszalépni oda, vagyis volt két nagy vámolásra várás. Bulgária és Románia felé ilyen probléma nincs. Viszont erre alig van autópálya, míg az Athén - Skopje - Belgrád vonalon van.

Az átadásra elment a bolgár és a román miniszterelnök és Johannes Hahn, az EU fejlesztési biztosa.

  • Eredetileg május 9-én, az Európa Napon akarták átadni, de nem lett kész.
  • 282 millió euróba került.
  • Az első évben 415 ezer autó és 4745 vonat megy majd át rajta.
  • 4 autós sáv, vasúti sín, gyalogos járda és bicikliút is van rajta.
  • Járműtől függően 6 és 37 euró között van a hídpénz rá.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.