A trafikok éjjel is árulhatnak alkoholt

gazdaság
2013 július 11., 04:33

A Nemzeti Dohányboltok azokban a kerületekben is teljesen törvényesen árulhatnak alkoholos italokat, ahol évek óta rendeletben tiltják az éjjel-nappaliknak, hogy 22 óra után szeszt áruljanak – derítette ki a Blikk. Hogy ez hogy lehet? Lázár János javaslatának köszönhetően, amihez később csatlakozott Papcsák Ferenc zuglói polgármester is.

A kereskedelmi törvényen kívül

Az előterjesztésükre az Országgyűlés kormánypárti többsége kivette a trafikokat a kereskedelmi törvény hatálya alól, az önkormányzatok pedig csak annak a felhatalmazásával korlátozhatják a boltok nyitva tartását és az alkoholárusítást. Tehát nem is írhatnak elő semmit sem a trafikoknak, amiket ráadásul csak az adóhatóság ellenőrizhet, az önkormányzat nem.

photo_camera Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Lázárék nem indokolták, hogy miért volt szükség a javaslatukra.

Őszig biztos így marad

Bús Balázs KDNP-s képviselő emiatt szerdán módosító indítványt nyújtott be az Országgyűlésnek. Mint írta, a kereskedelmi és a trafiktörvény összehasonlítása után nem eldönthető, hogy az önkormányzat tiltó rendelete a trafikokra is vonatkozik-e. A mostani helyzet a piaci verseny egyenlőtlenségét és súlyos konfliktusokat okozhat a trafikosok, a kereskedők és a lakosság között – véli Bús Balázs, akinek a módosító indítványát csak szeptemberben tárgyalhatja a parlament.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.