Csányi elmenekült az OTP-ből

gazdaság
2013 július 19., 13:52

Csányi Sándor ma annyi OTP-részvényt adott el, amennyit eddig még soha. Ráadásul azzal, hogy megvált 1,7 millió részvénytől a saját részesedése gyakorlatilag eltűnt a bankban. Csányi viszont annyira ikonikus figurája az OTP-nek, hogy a döntésétől mindenki megijedt.

Az OTP kereskedését péntek délután kettőkor felfüggesztették, mert majdnem 15 százalékot estek a részvényárak. Negyed négy körül aztán négyezer forint alól megint elkezdtek kicsit emelkedni. Gyurcsik Attila, az Concorde válallati elemzője szerint azért zuhant be annyira az OTP, mert a többi kereskedő megijedt attól, hogy a bank vezetője, aki elvileg a legtöbbet tudja a működésről, valami olyat tudott meg, ami nagyon negatívan hathat az OTP-re.

De miért?

Mivel a tőzsdei kereskedés alapvetően a hasonló pletykák és félinformációk alapján működik, ettől többen megijedtek, és elkezdték eladni a részvényeiket. Vannak olyan elméletek is, hogy a jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező Csányi megtudott valamit a kormány devizahiteleseket megmenteni tervező csomagjáról, ami olyan rossz hatással lehet az OTP-re, hogy inkább eladta a részesedését. Csányi ráadásul attól is megijedhetett, hogy a pletykák szerint a kormány a takarékszövetkezetek államosításával és a posta felhasználásával egy új lakossági nagybankot hozna létre, ami az OTP eddig megszokott területén működne. Sőt, még a bankadó is megijeszthette Csányit, mert lehet, hogy tíz évig is része marad a magyar adórendszernek.

Na de ezt miért?

1002474_10200217955951622_538502610_n

Ezeket viszont Csányi hivatalosan nem ismerheti el, mert akkor bennfentesen kereskedne, ami bűncselekmény. A bankvezér azt mondta, hogy a pénzre a mezőgazdasági üzleteihez van szüksége, ami akár igaz is lehet. A mostani kormányzati környezetben a bankok nagyon népszerűtlenek, a mezőgazdaság viszont az állami és uniós támogatások miatt még akkor is megéri, ha gyakortlatilag nem is használják a földeket.

Csányi és a cége, a Bonitas összesen 7,8 milliárd forintnyi részvényt adott el. Ezzel a bankvezérnek csak tízezer, a cégnek pedig 1,15 millió darab részvénye maradt. Az OTP-nek ez nagyon nem tett jót, mert a cég papírjai kedd óra folyamatosan, majdnem húsz százalékot estek. Ez már része volt a devizahitelesek megmentése körüli pániknak, amit Navracsics Tibor a hét elején jelentett be. A Portfolio.hu csinált egy remek táblázatot azokról az OTP-vezetőkről, akik az elmúlt időszakban sok részvényt adtak el. Ez alapján nem csak Csányi Sándor menti a pénzét a bankból.

photo_camera Forrás: Portfolio.hu

És szintén a Portfolio.hu másik remek grafikonja az OTP tulajdonosik struktúrájáról. Ez azt mutatja, hogy Megdet, Timur és Ruszlan Rahimkulov, a MOL, a Groupama Csoport és a Lazard rendelkezik nagyobb tulajdonrésszel most az OTP-ben. Medget Rahimkulov egy magyarországon élő orosz milliárdos. Ő a Rahimkulov család feje. 2007-ben 1,2 milliárd dolláros becsült vagyonával Magyarország leggazdagabb és Oroszország 54. leggazdagabb embere volt. A Budapesti Értéktőzsde egyik legnagyobb figurája, a Mol-ban és az OTP-ben is jelentős részesedése van.

photo_camera Forrás: Portfolio.hu

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.