Szuperszerda: Csányi kipakol, a kormány devizahiteleseket ment

gazdaság
2013 július 24., 09:19
comments 6

Elég sűrű nap lesz a mai. Csányi Sándor 11-kor találtkozik néhány újságíróval, hogy elmondja a saját oldalát is a nagy részvényeladási paráról. Eközben a kormány épp azt tárgyalja, hogyan mentse meg a devizahiteleseket.

Devizahitelesek

Selmeczi Gabriella ma be fog jelenteni valamilyen új döntést azoknak a devizahiteleseknek a megmentésére, akiken a kormány eddig nem segített. Az Index elég jól összeszedte, hány olyan korábbi intézkedés volt már, ami a devizahiteleseknek próbált segíteni.

photo_camera Fotográfia: Plankó Gergő

Ez lenne tehát a 13. ilyen terv. A Portfolio.hu szerint a kormány előtt legalább hat javaslat van, amiből Orbán fog választani. Navracsics Tibor múlt hét kedden jelentette be, hogy a kormány meg akarja oldani a devizahitelesek problémáit. Azt viszont még nem lehet tudni, milyen megoldásról van szó.

A Portfolio.hu szerint, ha csak az árfolyamrés problémáját akarják megoldani az a bankszektor egészére 13-81, az OTP-re 3-18 milliárd forintnyi terhet rakna. Ha viszont egy durvább megoldás mellett dönt a kormány, akkor a teljes bankszektor akár ezer, az OTP pedig kétszázmilliárdot veszíthet.

photo_camera Fényképész: Plankó Gergő

Miközben a kormány  a megmentésüket tárgyalja, a devizahitelesek a Képviselői Irodaház mellett tüntetnek. Ott van a Koppány-csoport és a Radikális Bankellenes Csoport is, de összesen lehetnek vagy harmincan.

OTP

Csányi Sándor a múlt héten eladta az összes OTP-részvényt, ami a saját, vagy a cége nevén volt. Az elnök-vezérigazgató viszont annyira fontos figurája az OTP-nek, hogy a részvények árai azonnal zuhanni kezdtek, aztán pénteken felfüggesztették a kereskedést. Navracsics keddi bejelentésétől a pénteki zárásig majdnem húsz százalékot zuhant  a részvényár.

Pedig Csányi hivatalos vagyona nagyon kevés az OTP összes részvényéhez, de még a nem hivatalos vagyonához képest is. Azóta viszont mindenki arról beszél, mi lehetett az oka, hogy a bankelnök mindent eladott. Csányi eddigi hivatalos magyarázata az volt, hogy az agrárbefektetéseihez kell a pénz, ami nem hangzik logikusan, mert ilyeneket nem szoktak készpénzből (főleg nem többmilliárdnyiból) finanszírozni.

Persze rögtön beindultak a pletykák, hogy Csányi tudhat valamit a devizahitelesekről, amit más nem. Ezt viszont hivatalosan nem ismerheti el, mert az bennfentes kereskedés lenne. Csányi elvileg attól is megijedhetett, hogy a pletykák szerint a kormány a takarékszövetkezetek államosításával és a posta felhasználásával egy új lakossági nagybankot hozna létre, ami az OTP eddig megszokott területén működne. Sőt, még a bankadó miatt is lehetett az egész, mert Orbán szerint lehet, hogy tíz évig is része marad a magyar adórendszernek.

A Magyar Nemzet viszont másnap bepravdázta, hogy Csányi visszavonul, mert beteg, és különben is, februárban szívműtétje volt. Ez viszont szintén nem valószínű, mert Csányi sokkal nagyobb küzdő ennél. Inkább Orbán és Csányi viszonyában kell az okokat keresni. Ezt nem csak mi, de egy rendes újság, a Reuters is megírta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.