Élő fákat zabál a louisianai szörnygödör

2013 augusztus 23., péntek 7:48

Egyre növekvő víz alatti szörny tartja rettegésben a dél-louisianai Bayou Corne városát. A most éppen 97 125 m²-es, 13 futballpályányi láthatatlan gödör miatt a város lakóit már ki kellett telepíteni, és ahogy az alábbi videón is látszik, a mocsárvilág sem érezheti tőle magát biztonságban.

Az elképesztő méretű, mindent elnyelő gödröt tavaly júniusban fedezték fel az. Keletkezésének legvalószínűbb kiváltója egy föld alatti sókupola összeomlása lehetett, ahol a Texas Brine vállalat bányászott. És az eredetlieg 4000 négyzetméteres, 228.6 méter mély gödör egyre csak nő. Most éppen ilyen mély:

Tim Murphy ezt írta a gödörről a Mother Jones magazinban:

A cég a befecskendezéses fúrásra specializálódott, amiben elárasztanak egy sor kutat, amiket a sókupola belsejébe fúrtak, aztán pedig magas nyomású, tiszta vízzel mossák át őket, így juttatva a sós vizet a felszínre. A felszínen leszivattyúzzák a sót, és nátrium-hidroxidá és klórrá alakítják, amit a papírgyártástól a gyógyszeriparig majdnem mindenhol használnak.

Volt már ilyen

Nem ez az első eset, hogy az ipar természeti katasztrófát okozott Louisiana déli részén. 1980. november 20-án a Jefferson szigeti sóbánya omlott be rosszul végrehajtott fúrások miatt – így lett egy sekély, édesvizű tóból sós vizű, hihetetlenül mély gödör.

Ott a bányászoknak kilencven perccel a fúrás megkezdése után el kellett hagyniuk a fúrótornyot, és végignézhették, ahogy a 40 méter magas fúrót elnyeli az addig kevesebb mint 3 méter mély tó. Hasonló sors várt a munkához használt kamionokra és hajókra is. Az ott létrejött gödör másnapra 260 ezer négyzetméter területűre nőtt. Az akkori katasztrófa olyan súlyos volt, hogy a Delcambre csatorna folyásának iránya is megfordult, így jött létre Louisiana legnagyobb ideiglenes vízesése.

Vargyai Viktor via io9

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt