Élő fákat zabál a louisianai szörnygödör

Egyre növekvő víz alatti szörny tartja rettegésben a dél-louisianai Bayou Corne városát. A most éppen 97 125 m²-es, 13 futballpályányi láthatatlan gödör miatt a város lakóit már ki kellett telepíteni, és ahogy az alábbi videón is látszik, a mocsárvilág sem érezheti tőle magát biztonságban.

Az elképesztő méretű, mindent elnyelő gödröt tavaly júniusban fedezték fel az. Keletkezésének legvalószínűbb kiváltója egy föld alatti sókupola összeomlása lehetett, ahol a Texas Brine vállalat bányászott. És az eredetlieg 4000 négyzetméteres, 228.6 méter mély gödör egyre csak nő. Most éppen ilyen mély:

Tim Murphy ezt írta a gödörről a Mother Jones magazinban:

A cég a befecskendezéses fúrásra specializálódott, amiben elárasztanak egy sor kutat, amiket a sókupola belsejébe fúrtak, aztán pedig magas nyomású, tiszta vízzel mossák át őket, így juttatva a sós vizet a felszínre. A felszínen leszivattyúzzák a sót, és nátrium-hidroxidá és klórrá alakítják, amit a papírgyártástól a gyógyszeriparig majdnem mindenhol használnak.

Volt már ilyen

Nem ez az első eset, hogy az ipar természeti katasztrófát okozott Louisiana déli részén. 1980. november 20-án a Jefferson szigeti sóbánya omlott be rosszul végrehajtott fúrások miatt – így lett egy sekély, édesvizű tóból sós vizű, hihetetlenül mély gödör.

Ott a bányászoknak kilencven perccel a fúrás megkezdése után el kellett hagyniuk a fúrótornyot, és végignézhették, ahogy a 40 méter magas fúrót elnyeli az addig kevesebb mint 3 méter mély tó. Hasonló sors várt a munkához használt kamionokra és hajókra is. Az ott létrejött gödör másnapra 260 ezer négyzetméter területűre nőtt. Az akkori katasztrófa olyan súlyos volt, hogy a Delcambre csatorna folyásának iránya is megfordult, így jött létre Louisiana legnagyobb ideiglenes vízesése.

Vargyai Viktor via io9