Olajpiac feletti hatalmat ígérhetett Szaúd-Arábia az oroszoknak, ha kiállnak a szíriai rezsim mögül

A mindig mozgalmas diplomáciai szivárogtatások világában is erősnek számító sztorit hozott le a Telegraph. Hivatalosan persze sehol nem megerősített információk szerint Szaúd-Arábia titokban olyan ajánlatot tett Oroszországnak, aminek révén közösen ellenőrizhették volna a világ olajpiacának jelentős részét. Cserébe annyit kértek, hogy az oroszok álljanak ki el-Aszád szíriai rezsimje mögül.

Az egyre valószínűbbé váló nyugati katonai beavatkozás és az oroszok ellenkezése mögött olyan geopolitikai játszmák húzódhatnak, melyekről maximum sejtéseink lehetnek. A feszültségek kihatnak a kőolaj világpiaci árára is, őt hónapja nem kértek ilyen sokat, 112 dollárt egy hordóért. Chris Skrebowski, a Petroleum Review szerkesztője pedig nemrég arról írt, hogy a piac sokkal szorultabb helyzetben van, mint azt a legtöbben gondolják, és csak egy incidens hiányzik az olajárak kilövéséhez.

Közben meg a háttérben az egész világpiac újraszabását tervező tárgyalások zajlanak. Vlagyimir Putyin Moszkva melletti dácsájában pár hete találkozott a szaúdi hírszerzés vezetőjével, Bandar bin Sultan herceggel, és a kiszivárgott információk szerint viharos tárgyalás zajlott köztük. A hírek szerint a szaúdiak ígéretekkel és fenyegetésekkel próbálták meg rávenni az oroszokat, hogy hagyjanak fel a szír kormány támogatásával.

A tárgyalásnak egy tervezett szaúdi-orosz együttműködés volt a témája, ami a résztvevők szerint stabilitást hozhatna a kőolajpiacra. A szaúdi hírszerzés feje állítólag arról beszélt, hogy nem terveznek az orosz földgáz és kőolaj szállítással versenyezni Európában, viszont szívesen társulnának, ezzel gyakorlatilag egy ajánlatot tettek az OPEC és Oroszország közötti együttműködésre. Egy ilyen kartell a világ kőolajtermelésének 45 százalékát birtokolná, és jelentősen átrajzolná a globális helyzetet.

Az első részletek az orosz lapokban szivárogtak ki az egyezkedésről, az igazán erős részek viszont a Hezbollah-szövetséges, a szaúdiakkal ellenséges libanoni lapban, az As-Safirban jelentek meg.

A lap információi szerint Bandar herceg egyrészt biztosította Putyint, hogy ha el-Aszád rezsimje meg is bukik, a Szíriában található orosz tengeri bázisok biztonságban lesznek, másrészt pedig garantálta, hogy a csecsen terroristák nem fognak gondot okozni a jövő évi téli olimpián Szocsiban. A csecsen terroristákat ugyanis a szaúdiak irányítják, és a szíriai rezsim ellen vetik be őket, de nem terveznek számukra szerepet biztosítani Szíria jövőjében.

A kiszivárgott beszámoló szerint Putyin azonban hajthatatlannak mutatkozott, és kitartott amellett, hogy katonai beavatkozás helyett tárgyalóasztalnál rendezné a polgárháború ügyét, ahol a jelenlegi szír kormány is képviseltetné magát. Bandar herceg szerint viszont elkerülhetetlen lesz a katonai megoldás. Eddig úgy fest, neki lesz igaza.