Kertész Imre: Egy átlagember lennék Auschwitz nélkül

kultúra
2013 szeptember 15., 10:30

Újabb hosszú interjú jelent meg Németországban Kertész Imrével. Kerész Letzte Einkehr (Az utolsó kocsma) című könyve a jövő héten fog megjelenni, főleg erről a kötetről beszélt a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung vasárnapi számában megjelent interjúban.

A naplóbejegyzéseiből, feljegyzésekből összeállt kötetet Kertész ki sem tervezte adni, végül egy munkatársa beszélte rá, hogy érdemes lenne összerendezni a jegyzeteket.

Az önéletrajzi jellegű írásban főleg a kudarcaival foglalkozott az író, hogy "miért nem megy valami".

Kertész szerint, ha betegsége okozta fájdalmat nem számítja, csodálatos élete volt.

Megéltem és megértettem a világot, és ezért egyáltalán semmit sem bánok.

Mi lennék Auschwitz nélkül? (...) Semmi és egy senki. Egy átlagember.

- mondta el a beszélgetésben. Mikor az interjút készítő Johanna Adorján visszakérdezett, hogy hálás-e, amiért megtörtént vele Auschwitz, Kertészt azt mondta, igen.

A haláltáborban váltam azzá, aki vagyok. Mit élhettem volna át Auschwitz nélkül? Mindazt, amit a többiek is mind megélnek.

 

Az író szerint sokat beszélnek a tehetségről,de az nem más, mint egy készség, nála azonban másról volt szó. Nála az írás a nyelv megtalálásáért folytatott küzdelemről szólt. Nem látta magát tehetséges írónak, hanem ahhoz kellett tehetséggel rendelkeznie, hogy ami megtörtént vele.

Ki kellett ráncigálnom magamból a tehetséget, hogy meg tudjam fogalmazni azt a kivételes dolgot, ami történt velem.

Az életművét lezártnak tekinti, ha eszébe jut még valami, majd szívesen leírja, de újat csak akkor írhatna, ha a lezárt régit folytatná.

Nehezen képzelhető el, hogy mindazok után, amit eddig írtam, szerelmi történetekkel folytatnám Jancsi és Juliska-stílusban.

Kertész pár napja Die Ziet-nek adott interjúban arról beszélt, hogy az irodalmi Nobel-díj egy holokausztbohóccá tette, és nem bírt tükörbe nézni utána, egy márkanévnek érezte magát.

Nyáron egy másik interjút azzal zárt le, hogy az volt élete utolsó interjúja, most azonban Adorján direkt rá is kérdezett, hogy hivatalosan ugye nem ez volt az utolsó. Kertész nevetve fogott kezet, és mondta azt neki, hogy nem. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.