Egervári megvédte magát

sport
2013 október 21., 15:48
  • Egervári Sándor, a válogatott volt szövetségi kapitánya levelet írt.
  • Többszöri átolvasás után sem találta benne olyan részt, amiben elismerte volna, hogy bármiben hibázott volna.
  • Viszont nem szégyelli bevallani az eredményeit, ami szembetűnő előrelépést hozott a válogatottnál.
  • A románok (0-3) és a hollandok (1-8) elleni gyalázatos meccsről az a véleménye, hogy "bravúrt sem Bukarestben, sem Amszterdamban nem tudtunk elérni".

"Az elmúlt héten néhányan el akarták venni futballtársadalmunktól - többek között a válogatott eredményein keresztül - az előrelépés elismerését, ami hat féléven keresztül lendületet adott a sportágnak" - kezdi levelét Egervári Sándor, a magyar válogatott volt szövetségi kapitánya. A levél - ami a labdarúgó-szövetség honlapján jelentett meg - valóban arról szólt, hogy Egervári megelégelve a kritikákat, kifejti, miért tartja sikeresnek azt a három évet, amíg a válogatottat vezette.

Vegyük előre a politikai részt, hátha van olyan, akit csak ez érdekel, a fociszakmai része nem. Egervári azt írja, hogy

Sajnálatos módon, társadalmunk közszereplői közül néhányan komoly sebeket okoztak önmaguknak nyilatkozataikkal, és az utóbbi három évben egyre nagyobb számban futballozó gyerekeink elé is torztükröt állítottak szakszerűtlen és rosszindulatú feltételezéseikkel, kinyilatkoztatásaikkal.

A saját magukat megsebező politikusokon túllépve nézzük a szakmai részt.

Egervári a következőkben látja az előrelépést:

  • a FIFA ranglista 62. helyén állt a magyar válogatott, amikor elkezdte a munkát. Ehhez képest a második év végére, a svédek legyőzése után számunkra minden idők legjobb, 27. helyére jutott válogatottunk.  (A férfiak világranglistáját 1993 augusztus óta vezeti a FIFA.) Most egyébként alaposan visszacsúszva 43-ak vagyunk.
  • Ahhoz képest, hogy az előző, a 2012-es Európa-bajnokság selejtezőjére a negyedik kalapból sorsolták a válogatottat, harmadik lett a csoportjában. (Ez nem jelentett továbbjutást.)
  • Egervári szerint levezényelt egy generációváltást a vb-bronzérmes U-20-as és a Balotellivel felálló olaszokat legyőző U-21-esek beépítésével.
  • Nagyon erős vb-selejtezőcsoportba kerültünk, a románok és az észtek is a lehető legerősebb ellenfelek voltak, akiket kaphattunk volna azokból a kalapokból a sorsoláson.
  • Jó kezdés után - amiben nem említik meg a hollandok elleni itthon 1-4-et - "sajnos, az üres lelátók előtt, egy már szinte megnyert mérkőzésen, az utolsó percben a románoktól kapott gól megfosztott minket két ponttól, amely a végelszámolásnál döntőnek bizonyult."
  • A statisztika szerint a mostani selejtezőbe megszerzett 17 ponttal és az Eb-selejtezőn begyűjtött 19 ponttal 1986 óta a két legtöbb pontot gyűjtő sorozatát érte el a válogatott. "Így elmondhatjuk, hogy bár az álmainkat elérni nem tudtuk, de az elmúlt évtizedekhez képest az előrelépés, az őszi két vereség ellenére, szembetűnő."

És akkor most a mindenkit érdeklő kérdés, mi az ördög történt Bukarestben és Amszterdamban? Nos:

Az együttműködésünk hetedik félévében bravúrt sem Bukarestben, sem Amszterdamban nem tudtunk elérni.

Egervári tesz még egy kanyart, mielőtt a lényegre tér: "Sajnos, ahogy a világ majd minden csapatánál már előfordult, megtorpantunk, az egyre kedvezőtlenebb légkörben visszaestünk. A hollandiai 8-1 után önkritikát gyakorolva lemondtam. Az okokat társadalmunk magas rangú elöljáróitól kezdve a laikus szurkolóinkon át az éles nyelvű riporterekig, más-más érzelmi töltettel, már kinyilvánították."

Naszóval, azt írja, hogy a szakmai stáb tagjai - "akik vállalhatóan követettünk el néhány hibát ebben a hetedik félévben is", igaz erről egy betűt nem ír - a következő alapvető okot találták a két vereségre.

"A korábbi hat félévben a kétségkívül legjobb játékosaink folyamatosan, hétről-hétre, meghatározó európai csapatokban játszottak, így jobb formában érkeztek közénk. (Gera-Fulham; Juhász-Anderlech; Rudolf-Genoa; Koman-Sampdoria; Hajnal-Stuttgart, Dzsudzsák-PSV, Pintér-Zaragoza; Szabics-Sturm Graz). A félévről félévre klubot cserélő, „csellengő” játékosaink, (pl. Varga, Németh, Koman, Laczkó) vagy az orosz bajnokságban játszó Pintér Ádám sem tud most hozzátenni a mi csapatjátékunkhoz annyit, mint korábban. Ezt a hátrányt ezekben a hónapokban nem lehetett a jelenlegi NB 1-ben szereplő játékosok bevonásával áthidalni." Arról viszont nem ír, hogy miért nem sikerült rendezni a kapcsolatokat Huszti Szabolccsal, aki viszont meghatározó játékos a Bundesliga-csapatában, és miért lett bűnbak a német bajnokság másik, állandóan játszó magyarja a bukaresti meccs után.

Egervári végülis büszkén zárja levelét, és óvná az eredményeket: "Azt mindennél jobban fájlaljuk, hogy az utóbbi két súlyos vereség támadási felületet adott az egyébként jó pályára állított labdarúgásunk különböző területeinek is. Véleményünk szerint pillanatnyi indulatoktól vezérelten nem lenne szabad veszélybe sodorni azt a folyamatot, ami kétségtelenül elindult, minden igazi szurkoló örömére! Vállaljuk az elmúlt három és fél év sikereit és kudarcait, a 17 győzelmet, 8 döntetlent, 9 vereséget, azaz a 62%-os teljesítményt."

Majd azzal fejezi be, hogy ha nem is mondja ki, de végülis kész a csapat a következő selejtezőre:

Bízunk abban, hogy meghatározó játékosaink ismét jó formában, sérülésmentesen állnak a válogatott rendelkezésére, ami biztosíthatja a három és fél évvel ezelőtt kitűzött célt, a 2016-os, 24 csapatos Európa-bajnokságra való kijutást.

Az MLSZ által mellékelt statisztika szerint az elmúlt 25 év legeredményesebb szövetségi kapitánya volt Egervári Sándor.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.