Összeül a Coca-Cola bölcseinek tanácsa

külföld
2013 október 21., 07:17

Hogy eldöntsék, elítélik-e Oroszországot a melegellenes döntéseiért. A cég vezetői állítólag csak napokra vannak attól, hogy eldöntsék, felszólalnak-e. Ez azért fontos, mert a Coca-Cola a jövő évi szocsi téli olimpia egyik fő szponzora.

Az oroszoknál júliusban elfogadott, a _homoszexuális propagandát_ betiltó törvény gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy bárkit, aki homoszexuálisnak tűnő viselkedést folytat (ehhez elég egy azonos nemű ember kezét fogni köztéren), vagy pedig a homoszexualitást támogató tevékenységet végez (ehhez meg elég egy szivárványszínű zászlót vagy kitűzőt viselni), elő lehessen állítani és pénzbüntetésre vagy elzárásra lehessen ítélni. De akár már azért is, ha valaki csak arról mer beszélni, hogy a heteroszexuális és a homoszexuális kapcsolatok társadalmilag egyenértékűek.

A törvény elfogadása óta sokan szólították fel a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot bojkottra, és kérték, hogy költözzön másik helyszínre a rendezvény. A bizottság első körben azt ígérte, hogy a sportolók és a szurkolók mentesülnek majd a törvény hatálya alól. Nem sokkal később azonban Vitalij Mutko, az ország sportminisztere sietett tisztázni, hogy nem tehetnek kivételt senkivel szemben, és az ország fasiszta törvényei mindenkire érvényesek lesznek.

Azaz hiába a rengeteg cikk, a rengeteg megszólaló sztársportoló, jelenleg úgy áll a helyzet, hogy Oroszországban előállíthatják majd azokat a sportolókat és szurkolókat, akik mondjuk azonos nemű emberrel sétálnak kézen fogva, vagy szivárványszínű kitűzőt viselnek. A bojkott helyett pedig egyre többen képviselték azt, hogy el kell utazni Oroszországba, és ott büszkén kiállni az ügy mellett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.