Hogy született a hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal?

történelem
2013 október 23., 09:28

Hogy hangzott eredetileg a forradalom legendás szállóigéje a rádióról?

Hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal, hazudtunk minden hullámhosszon

vagy

Hazudott éjjel, hazudott nappal, hazudott minden hullámhosszon. 

Az Országos Széchenyi Könyvtár tumblre idézte fel, hogy Örkény István egy 1974-es rádióinterjúban felidézte, hogy írta meg a sokat idézett mondatot

Mikor megindult a Szabad Rádió, behívtak a Parlamentbe (mert akkor onnan adták a műsort), és a Rádió új igazgatója megkért, hogy írjak egy bevezetőt az induló adáshoz. Mondtam, hogy szívesen. Ott megírtam. Így kezdődött: »Hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal, hazudtunk minden hullámhosszon«.

Csakhogy megvan a Szabad Rádióban elhangzott eredeti beszéd is, az pedig így hangzott:

A rádió hosszú évekig a hazugság szerszáma volt. Parancsokat hajtott végre. Hazudott éjjel, hazudott nappal, hazudott minden hullámhosszon. Még a minap, hazánk újjászületésének órájában sem bírta abbahagyni a hazugságot.

Örkény tehát tévedett, azóta pedig számos újraértelmezése készült a szövegnek. Egy például 2006-ban:

Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna. E helyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.