Hálistennek a KDNP vigyáz a termékenységünkre

népesedés
2013 október 24., 06:06

Jó ebédhez szól a nóta, mondják általában, ma azonban rögtön reggeli előtt húzni kezdték a talpalávalót derék kománypárti politikusaink. A kereszténydemokraták törvényjavaslatot nyújtanak be a magyar emberek népszaporulat védelmében.

Ha a parlament elfogadja a javaslatot, akkor meddővé tételt a jövőben csak az kérhet, aki ennek a költségeit vállalja, elmúlt negyvenéves, vagy három gyermeke van. A KIM államtitkára, Rétvári Bence szerint "az új szabályozással minden fiatal számára megőrizhetővé válik a gyermekvállalás lehetősége." Továbbá "Fontosnak tartják, hogy a gyermekvállalásra mindenki szabadságát a kormány biztosítani tudja." A kormány biztosítja a népszaporulatot. Remek.

A cselekvőképtelen személyeken és az egészségügyi indokkal elvégzett beavatkozások feltételeit a törvényjavaslat nem módosítja. A utcaképet zavaró nyomik ne szaporodjanak, gondolhatják a törvényjavaslat szellemi atyjai. Nem szép látvány, ugye? Az ő gyermekvállalási szabadságukat nem kell hogy biztosítsa a kormány.

Volt már olyan időszak, amikor a mostaninál szigorúbb szabályok vonatkoztak a végleges sterilizációra. Aztán az Alkotmánybíróság szépen elkaszálta azokat, mivel sértették az önrendelkezési jogunkat. 2005 novemberéig az egészségügyről szóló törvény szerint a művi meddővé tétel (kizárólag családtervezési célból) a 35. életévét betöltött vagy három vér szerinti gyermekkel rendelkező személynél volt elvégezhető. Ezt semmisítette meg az Alkotmánybíróság. A testület szerint "az állam nem vállalhatja át az emberektől a fogamzásgátló módszerek és eszközök közötti választás, az előnyök és a hátrányok mérlegelésének felelősségét; ez indokolatlan paternalizmus volna." Továbbá "csak az alapvető jogokat el nem ismerő politikai rendszerekben lehet szélsőségesen tiltó és korlátozó népesedéspolitikai eszközökkel – pozitív vagy negatív irányban – befolyásolni a népszaporulatot. A fogamzásgátlás adminisztratív korlátozásával nem az élve születések, hanem a terhesség-megszakítások száma növekszik." Erre a korábbi döntésére azonban már nem hivatkozhat a testület, ugyanis az alaptörvény negyedik módosításával ez a lehetősége - elvileg - megszűnt (bár alkotmánybíráink erről másképp vélekednek).

Most pedig kivont karddal vágtat be a KDNP az olyan civil szervezetek kérésére hivatkozva, mint a társadalmi sokszínűséget megjelenítő Családháló közösség, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Képmás, a Tudomány a Családért Egyesület, a Magyar Szalézi Munkatársak Egyesülete, hogy vigyázzon a termékenységünkre. Különösen a nők termékenységére, természetesen. Tudjuk, a lányok teste biológiai vagyon.

Eközben továbbra is nulla forintot költ az állam fogamzásgátlásra, ahogy a sürgősségi fogamzásgátlást is csak teljes áron lehet igénybe venni, és az Európai Parlamentben a kormánypárti kévpviselőcsoport a szexuális felvilágosítás ellen szavaz. Az otthon töltött évek nem számítanak bele nagyjából százezer pedagógus nő bértáblán való előrelépésébe, és a bölcsődei gondozónők minimálbérért dolgoznak, akárhány éve vannak a pályán. A kisebbik kormánypárt megint nagyot alakított. Nagyon nehéz úgy értékelni, hogy nem kizárólag gyermeknemzési célra tartják megfelelőnek és fontosnak a nőket. Szüljön. Maradjon otthon, nevelje a saját gyerekeit. Vagy legalábbis ne számítson normális fizetésre, karrierre, dolgozzon lelkesedésből.

Ráadásul az egész sehova sem vezet: az összes statisztikai adat arra utal, hogy hiába minden népesedéspolitikai beavatkozás, az elszórt tízmilliárdok, mert ebben az évben csak a történelmi mélypont felett leszünk eggyel: a 2011-es születésszámnál épp hogy csak pár tucat gyerekkel lesz több.

Már mindent értünk, persze. Mi kikérjük magunknak. A kormánynak a gyerek(nem)vállalás szabadságát is biztosítania kell. Nem is biztos, hogy még meg kellene lepődnünk. Rémesen idealisták vagyunk nyilván, hogy felnőtt és cselekvőképes emberekként zokon vesszük, ha a alapvető jogainkba tipornak, ha szülőautomatának tekintenek, ha a hálószobánkba kukucskálnak politikusaink.

Szülesztenének. És ti szültök rendesen...?

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.