Brüsszel hisz a magyar számoknak

eu
2013 november 05., 08:58
comments 5

Az Európai Bizottság szerint idén 2,9, jövőre 3, 2015-ben pedig 2,7 százalék lesz a GDP arányos költségvetési hiány Magyarországon. A 3 százalék feletti hiányt túlzottdeficit-eljárással bünteti az unió, ami szorosabb költségvetési felügyeletet, és akár pénzbüntetést is jelenthet.

A kedden bejelentett brüsszeli előrejelzés alapján ez nem veszélyezteti most Magyarországot.

A bizottság minden tavasszal és ősszel jelenti be előrejelzéseit. Magyarország 2004-es belépésétől egészen idén tavaszig túlzottdeficit-eljárás alatt volt, ami miatt 2012-ben 140 milliárd forint támogatási pénz elvonására ítélték az országot. A bizottság később elfogadta a magyar kormány spórolási intézkedéseit, és így nemcsak a pénzbüntetést vonták vissza, hanem az eljárás alól is kikerült az ország.

A magyar kormány becslései nagyon közel esnek az uniós jóslathoz. Idénre a magyar kormány is 2,7 százalékos hiányt vár, míg Brüsszel 2,9 százalékot jósol. 2014-re 2,9 százalékot tűzött maga elé a magyar kormány, ami csak 0,1 százalékponttal derűsebb ígéret, mint amit Brüsszel jósol.

Erősödést várnak

Az EU szerint idén 0,7, jövőre 1,8 míg 2015-ben 2,1 százalékkal növekszik a magyar GDP, vagyis az ország egyre gyorsabb növekedése várható.

A magyar kormány idén szintén 0,7 százalékos növekedésre számít. 2014-re 1,9 százalék, 2015-re pedig 2,3 százalék a magyar jóslat, vagyis itt sincs lényegi különbség a budapesti és a brüsszeli várakozások között.

A brüsszeli jóslat szerint a lassú magyar növekedést az export húzza majd, mert arra számítanak, hogy az EU többi része is erősödik majd. A rezsicsökkentéstől a belső fogyasztás szerény élénkülését várják, de a nagy munkanélküliség miatt nem várják, hogy sokkal többet költenek a magyarok magukra a közeljövőben.

Beruházás csak EU pénzből

A brüsszeli jóslat szerint a beruházások üteme növekszik majd, de csak azért, mert a kormány felgyorsította az EU-s támogatások kifizetését. A cégek befektetési kedve viszont nem jön meg, elsősorban a banki hitelezés befagyása és az ingatlanpiac pangása miatt. Az MNB támogatott hitelei valamit javíthatnak ezen.

A munkanélküliséget csak a közmunka csökkenti, a magánszférában dolgozók létszáma stagnál. Idén még kicsit csökkent is, jövőre kicsit bővülhet a versenyszférában foglalkoztatottak száma.

Az infláció még sosem volt ilyen alacsony, ez elsősorban a rezsicsökkentésnek köszönhető. Az EU továbbra is alacsony inflációra számít.

A hiány 2014-ben a pedagógusok béremelése, új kedvezményes adónemek és a családi adókedvezmény bevezetése miatt nő majd. A spórolást erősíti viszont, hogy a tanárokon kívül a többi közalkalmazott bérét befagyasztották, több lesz a bevétel az útdíjból, és szigorúbban veszik az adók behajtását. 2015-ben azért lesz Brüsszel szerint kisebb a hiány, mert a választási időszakra szánt nagy állami beruházások addigra készen lesznek.

 

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.