A Szerbiában osztott magyar állampolgárságra csodálkozik rá a BBC

eu
2013 november 08., 07:28

Százezer ember kért eddig magyar állampolgárságot Szerbiában, és ők bár nem EU-s ország lakói, a magyar papírokkal simán utazhatnak és vállalhatnak munkát az EU-ban. Erről számolt most be a BBC.

A cikk szerint a magyar nyelvtudást alig nézik, vizsga nincs, és megszólal több igénylő, akiket elsősorban a külföldi munkavállalás lehetősége maitt izgatnak a magyar papírok. A BBC emlékeztet, hogy a magyar gyakorlattal hivatalosan nem foglalkozott az EU.

Megszólal a magyar konzul is, aki szerint természetes, hogy az érzelmi okokon túl praktikus motivációi is vannak az igénylőknek. Az újvidéki magyar konzulátuson ötvenen dolgoznak az állampolgári igénylések kezelésével, és naponta nyolcszázan érdeklődnek náluk telefonon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.