Olcsóbb lett a forint alapú lakáshitel, mint a válság előtti svájcifrankhitelek voltak

Egyéb
2013 november 25., 13:22
  • Hatalmas változásokat hozott a lakáshitelek piacán az MNB kamatcsökkentési sorozata.
  • Ma már a forint alapon felvett hitelek törlesztőrészlete kisebb lehet, mint a 2006-2007-ben elérhető svájci frank alapú hiteleké volt.
  • Ha tehát az átlagember jövőbe vetett bizalma megnő, a lakáshitelek felvétele, az ingatlanpiaci adásvételek száma akár számottevően is bővülhet.
  • Az állami kamattámogatással rendelkező hitelek és a normál piaci hitelek között nincs érdemleges különbség.

Ma akár 69.000 Ft-os havi törlesztőért lehet megkapni egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitelt, 8000 forinttal is kisebb havi törlesztőrészletért, mint 2008-ban ugyanezen hitelt svájci frank alapon. Nem csupán a 10%-kal kisebb törlesztőrészlet a jelentős előny, hanem az is, hogy nincs árfolyamkockázat. A forint svájci frankkal szembeni árfolyamának elmozdulása volt ugyanis az a tényező, amely korábbi hitelfelvevők tömegeinek keserítette meg az életét. Hiába volt ugyanis kedvező a törlesztőrészlet a hitel felvételekor, a későbbi árfolyamelmozdulás szélsőséges esetekben 60%-os, vagy ezt meghaladó törelsztőrészlet-emelkedést okozott. Ez a veszély ma már forint alapon egyáltalán nem fenyeget.

bankmonitor3

A 14 legnagyobb hazai bank hitelkínálatának összehasonlítása alapján látható, ma 5,9%-os THM-mel (nem túl precíz leegyszerűsítéssel élve: effektív kamattal) lehet megkapni a legjobb forint alapú lakáshitelt.

A hitelpiaci kínálat azonban rendkívül széles, 69.000 Ft-tal szemben ugyanis akár 83.600 Ft-ot is fizethetünk egy azonos összegű és futamidejű hitelért. A teljes visszafizetés a legjobb és a 20. legjobb lakáshitel között a 20 éves futamidő alatt 7 millió Ft-tal (42%-kal) is eltérhet! 10 millió Ft hitel felvételekor ma a legjobb esetben 20 év alatt 16,5 millió Ft-ot fogunk visszafizetni.

Az alábbiakban az állami kamattámogatással nem rendelkező, azaz piaci alapon elérhető legjobb hitelek listáját mutatjuk be.

bankmonitor hitel1

Mire érdemes figyelni?

  • Hiába nincs árfolyamkockázat, nem szabad kicentizni a családi költségvetést: csak olyan nagyságú hitelt vegyen fel mindenki, amit kényelmesen tud fizetni
  • A bankok hitelelbírálása ma már lényegesen szigorúbb, mint 2006-2007-ben, így nem is biztos, hogy megkapjuk azt a nagyságú hitelt, amit szeretnénk
  • 15-20-25 évre döntesz hitelfelvételkor, így érdemes egy kicsit több időt tölteni a kérdéssel, mint a plazmatévé kiválasztásával
  • Ugyan árfolyamkockázat már nincs, a forintkamatok emelkedése esetén a törlesztőrészlet emelkedhet
  • Tisztán kimutatható jövedelem és a hitel fedezetéül szolgáló lakás, ingatlan rendezett tulajdonosi viszonyai elengedhetetlenek
  • Fontos megjegyezni, hogy jövedelem vonatkozásában két hónapos munkaviszony nem lesz elegendő… legalább a próbaidőn túl kell, hogy legyünk (ez persze nem jelenti azt, hogy vállalkozók nem kaphatnak lakáshitelt, de esetük jelentősen eltér az alkalmazottakétól)

A hitelek, amiket az állam támogat

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében az „Otthonteremtő” névre keresztelt hitelek esetében a futamidő első 5 évében kamattámogatást nyújt az állam. A kamattámogatással együtt sem lehet azonban a hitel ügyleti kamata kisebb, mint 6%. Ezen „apró” kitételnek köszönhetően az állami támogatással bíró hitelek csak az esetek nagyon kis részében kedvezőbbek most, mint a piaci hitelek.

bankmonitor2