https://444.hu/assets/hd-fejlex-animated.gif

A 10+1 legijesztőbb zombi az állatvilágban

TUDOMÁNY
2013 december 06., 18:48
comments 19

Gif: Tbg

A Ophiocordyceps nevű gombafaj Brazíliában és Thaiföldön fertőzi meg a hangyákat. Az állatok, miután "elkapták" a gombát, letérnek a bolyuk által  használt ösvényekről, és alacsonyan lévő levelekre másznak fel. Teljesen kísérteties módon több fertőzött állat egyszerre, általában déli 12 óra körül beleharap a levél alján található fő érbe. Majd meghal. Majd az agyukból kinő a gomba, ami új hangyákat fertőz meg. Wááááá!

VIDEÓ: David Attenborough a mesterzombi gombáról.

Gif: Tbg

Az Apocephalus borealis nevű légyfajta méhekbe rakja a petéit. Mikor azok kikelnek, akkor megtámadják a méh idegrendszerét, amitől az gyakran elhagyja a kapárt. A lárvák belülről falják fel méhet, aztán kikelnek és és újabb méheket fertőznek meg.

ANIMÁCIÓ: Next Media

tit-bird-eating-brain-cinke-cinege-agy-zombi

Egy igazi magyar vonatkozás zombi-jellegű állat a cinege. A madár imádja az agyat. A Bükkben kutató ornitológusok azt figyelték meg, hogy a cinegék telente olyan üregekbe járnak, ahol téli álmot alvó denevérek húzzák meg magukat. Ilyenkor (a téli álom közben) a denevérek eléggé szét vannak esve, így a madarak könnyen elkapják őket. Lyukat fúrnak a fejükbe, és kieszegetik a denevérek agyát.

VIDEÓ: Agyevő cinege havazással

gyapjaslepke-hernyo-virus

Van egy vírus, ami a gyapjaslepke  hernyóját támadja meg. Ha az állat elkapja a betegséget, elkezd felmászni a legközelebbi fára. Amikor felér a csúcsra, meghal. Ezután szép lassan szétrohad, és fa tetejéről a darabjai elég nagy területen szóródnak szét, ahol újabb hernyókat fertőznek meg.

VIDEÓ: A gyapjaslepke hernyója

Gif: Tbg

Van egy Sacculina nevű állat (valószínűleg tengeri makk, de ebben nem vagyunk biztosak), ami bezombított rákok segítségével szaporodik. Azt csinálja, hogy feltapad egy hím rákra, telepumpálja a szervezetét ösztrogénnel, mire a hím rák fészket ás (mint a nőstények párzás után), ahová aztán a tengeri makk saját tojásait (petéit?) rakja le. Ha véletlenül nőstény rákra akaszkodik rá, akkor sincs baj. Először meddővé teszi az állatot, hogy ne tudjon petét rakni, majd az előző módszerrel ásásra veszi rá.

Gif: Tbg

A húrféreg egy igazán aljas állat. Miután megfertőzi a tücsköt (vagy más rovart) elkezdi belülről elfogyasztani. Átveszi az irányítást a rovar idegrendszere felett, és öngyilkosságra kényszeríti. Konkrétan ráveszi, hogy ugorjon be valamilyen tóba, vagy pocsolyába, amibe a tücsök befullad, viszont a féregnek ideális környezet, hogy elhagyja az állatot és párt találjon magának.

VIDEÓ: A húrféregről

Gif: Tbg

A Cymothoa exigua nevű rák bemászik a halak szájába, és rátapad a nyelvükre. Először elszívja a vért, ami a nyelvbe jutna. Ezzel táplálkozik. Aztán mikor a nyelv vérhiány miatt leesik, a helyére lép, és a hal nyálát kezdi el fogyasztani.

katica-zombi

Egy darázsfaj úgy szaporodik, hogy katicabogarakba rakja a petéit. Azok egy darabig falatoznak a katicán belül, majd egy ponton megbénítják a bogarat, alsó felére építik bábjukat, amiből kikelnek. A legérdekesebb, hogy a katicák negyede túléli a dolgot, és miután a darázs kikel, éli tovább az életét.

VIDEÓ: A dinocampus

Gif: Tbg

Mike-ot 1945-ben próbálta megenni vacsorára egy Lloyd Olsen nevű farmer Colorado államban. Miután viszont levágták az állat fejét, az nem halt meg. Pár perc után sem. A vágás nem ért fontos artériát, és kiderült, hogy miután az agytörzs jó része megmaradt, Mike simán tudott tovább élni. Persze csak nyakból annyira nem tudott kapirgálni, ezért gazdája egy pipettával etette. Még két évig élt.

VIDEÓ: Mike-ról, a csirkéről

Gif: Tbg

Egy másik darázsfaj pókokba petézik. A pók először nem érez semmit, szövögeti tovább a halóját, pókoskodik, ilyesmi. Aztán a lárva átveszi az irányítást az idegrendszere felett, és rákényszeríti, hogy hálója helyett egyfajta bábot csináljon neki. Aztán a báb közepén megöli a pókot, és szép lassan elfogyasztja.

Gif: Tbg

Van egy Toxoplasma gondii nevű egysejtű eukarióta. Elég peches kis lény, csak macskák beleiben bír szaporodni. Ez ugye azért probléma, mert szaporodás után a macska székletével együtt távozik, viszont így rosszak az esélyei, hogy a szarból megint visszakerüljön. Az történik, hogy mikor kisebb rágcsálók a macska ürülékéből falatoznak, megeszik az egysejtűeket is. Ezután a lény kicsit megváltoztatja idegrendszerüket, amitől a macska vizeletének szagát nem riasztónak, hanem kifejezetten vonzónak találják. Így aztán elég hamar összeakadnak a macskákkal. Azok megeszik őket, és így kerül vissza a szervezetükbe a Toxo, ami a belekben megint tud szaporodni.

Ez az egysejtű egyébként embert is meg tud fertőzni, egyes kutatások szerint viselkedészavarokat okoz, és különösen veszélyes a terhes nőkre.

VIDEÓ: A toxoplasma élete

---

Gifek: Tbg

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.