Kedves miniszterek, majd jöttök gyalog dolgozni, ha elállják a kocsitok útját!

A legfontosabb és legfrissebb hírek:

 • Ukrajnában félmillióan tüntetnek az utcán.
 • 48 órát adtak Viktor Janukovics elnöknek, hogy feloszlassa a kormányt.
 • Ledöntötték a főtéren álló Lenin-szobrot.
 • A tüntetők azzal fenyegetnek, hogy lezárják az elnöki rezidenciát, ha Janukovics miniszterelnöke, Azarov nem mond le.
 • A tüntetők forradalmi parancsnokot választottak.
 • Janukovics eközben Ban Ki Munnal, az ENSZ főtitkárával beszéli át a dolgokat Kijevben.
 • A tüntetők Nyikolaj Katerincsjukot választották meg forradalmi tábornoknak. A férfi azt üzente a tömegnek, hogy vegyék teljes ellenőrzés alá a várost, állítsanak fel ellenőrzőpontokat a Kijevbe vezető utakon és vegyék rá a katonaságot és a rendőröket, hogy kérjenek engedélyt a tüntetőktől, mielőtt bármit csinálnak. És rakják ki a város polgármesterét a hivatalából.
 • Az ukrán belügyminisztérium vizsgálatot kezdett a szobordöntés miatt.
 • A Svoboda nevű ellenzéki párt tagad minden kapcsolatot a ledöntéssel.
 • Popov polgármester elítélte a szobordöntést.
 • A szobrot pedig széthordták a tüntetők, valószínűleg szuvenírnek.
 • A kormány sajtófőnöke szerint minden kormánytag bemegy dolgozni hétfő reggel, attól függetlenül, hogy hagyják-e őket, vagy nem. "Az a dolguk, hogy a normális emberek biztonságáért dolgozzanak" - mondta.
 • A miniszterelnök-helyettes eközben aggódik, hogy a tüntetek destabilizálják az ukrán pénzt, a hrivnyát.
 • A kormány megkérte a tüntetőket, hogy ne zárják el az adminisztratív épületek bejáratait, mert a holnapi munkanap nagyon fontos az ország számára. A minisztereknek kiadták, hogy rendes munkanap lesz, és be kell menniük dolgozni. Amikor azt kérdezték, hogyan tudnak bejönni, ha elállják a kocsijuk útját, a kormányszóvivő azt mondta, hogy "gyalog".
 • A kormány állítólag kidolgozott egy tervet arra, hogyan tudnak majd tárgyalni az EU-val az orosz vámunióról.
 • A tüntetők most azzal foglalják el magukat, hogy szétszednek egy építkezést, és barikádokat építenek belőle.

Élő közvetítés a tüntetésről:

Live streaming video by Ustream
Kijevben az oroszellenes tüntetők ledöntötték Vlagyimir Iljics Lenin szobrát a főtéren, miután Viktor Janukovics elnök bejelentette, hogy inkább lemond az EU-val kötendő szerződésről, mert az oroszok ellenzik azt. Körülállták a szobrot, köteleket aggattak rá, elkezdték fémrudakkal feszíteni, miközben azt kiabálták, hogy dicsőség Ukrajnának. Miután ledöntötték, kalapácsokkal kezdték szétverni a szobrot. Félmillióan is tüntethetnek már Kijevben, egy hete tartanak a tüntetések.

Így döntötték le Lenin szobrát:

A tüntetés vezetői 48 órát adtak Janukovicsnak, hogy lemondjon és feloszlassa a kormányt, és épp barikádokat építenek a miniszterelnök irodájának épülete elé. A Lenin-szobor egyébként ugyanúgy szimbolikus az ukránoknak, mint a magyaroknak volt a Sztálin-szobor, mert az oroszokkal közös múltat jelképezi.

Itt zajlik a tüntetés:

kijev

A tüntetők a Szabadság (Maidan) téren kezdtek el gyülekezni. Ukrán és uniós zászlókat lengettek ott, ahol korábban már többször összecsaptak a rendőrökkel is. Az ukrán rendőrség különleges erői nemrég nagyon durván szétverték a tüntetéseket, de látványosan ez sem volt elég ahhoz, hogy az emberek otthon maradjanak.

lenin_fall

Julija Tyimosenkó volt miniszterelnök pártja arra kérte az embereket, hogy addig kergessék Janukovicsot, amíg tényleg el nem szalad. Tyimosenkó hivatali hatalommal való visszaélés miatt épp börtönben ül, ahova jó eséllyel Janukovics csukatta be. A volt miniszterelnök kijuttatott egy üzenetet a börtönből, amiben azt mondta a tüntetőknek, hogy "pengeélen táncolunk egy kegyetlen diktatúra és a hazatérés között, amivel visszajutnánk Európába".

Azt is mondta, hogy "ne adjátok fel, egy lépést se tegyetek hátra, Ukrajna jövője a kezetekben van". Volt a városban egy kisebb kormánypárti tüntetés is, de a rendőrök nagyon szigorúan elválasztották őket az ellenzékiektől.

AFP PHOTO/ GENYA SAVILOV

Vlagyimir Putyin azért nyomta el Ukrajnát az EU-tól, mert épp újraszervezi a Szovjetuniót. Azt szeretné, ha Ukrajna belépne abba a vámunióba, aminek egyelőre csak Oroszország és Fehéroroszország a tagja. Janukovics és Putyin most épp az olaj áráról vitatkoztak Szocsiban. Ez az egyik olyan dolog, amivel elég jelentős nyomást tudnak gyakorolni az ukránokra.

Ekkora tüntetések utoljára a 2004-ben, a narancsos forradalom idején voltak Ukrajnában. Akkor a választást Viktor Janukovics nyerte meg, de a tüntetések miatt újraszámolták a szavazatokat, és végül Tyimosenkó alakíthatott kormányt.