Nem ellenzék kell ide, hanem emberek

POLITIKA
2013 december 19., 18:30
comments 89
  • Tüntettek Horváth András mellett, aki ellen nyomoz a rendőrség.
  • Horváth nem volt ott, de azt üzeni, nem adja fel.
  • Alig néhányan álltak ki mellette.
  • Épp ezért működhet a megfélemlítése.

Amikor a Legfőbb Ügyészség épülete felé tartottam, ahova a Horváth András melletti tüntetést szervezték, azon gondolkodtam, mégis mire volt ez jó. Mintha a rendőrség direkt akarta volna felszítani az indulatokat. Ugyan mi értelme az otthonában zaklatni egy volt adóellenőrt, aki nem a levegőbe hőbörgött, hanem kétszáz oldalnyi bizonyítékkal alátámasztott feljelentést tett korrupciós ügyek miatt?

photo_camera Képek: Botos Tamás

 

Minek éppen arra rámenni szovjet tempóban, aki legalább kiabált, hogy ég a ház?

Nem kell nagyon cinikusnak lenni ahhoz, hogy lássuk, a kormány szempontjából (akik jól láthatóan inkább elhallgatnák az egészet) ésszerűbbnek tűnik hagyni, hogy az ügy lassan beleszürküljön a hétköznapokba. Előbb-utóbb úgyis ez történik minden üggyel, ha nem szítják fel újra és újra.

A Markó utcába érve máris érthetőbbé vált minden. A tüntetésre összesen néhány tucat ember jött össze a rengeteg tudósítón kívül. Voltak Hallgatói hálózat-aktivisták, VÉSZ-esek, LMP-sek és néhány teljesen civil arc, de összességében nem álltak sokkal többen azon az utcasarkon, mint egy átlagos hétköznapon.

horvath_andras_tuntetes_11

Érezhette ezt a szervező Kiss Soma Ábrahám  is, aki arról beszélt, hogy

a tettvágyat akarják feléleszteni az emberekben,

de ez elég kevés emberhez jutott el. Ráadásul ő maga is tett azért, hogy még kevesebben legyenek, amikor elküldte Schiffer Andrást azzal az indokkal, hogy pártpolitikusokat nem akar a résztvevők között. Később éppen arról beszélt, hogy miért nincs Horváth ügyének politikai képviselete a parlamentben. Vágó Gábor és Szél Bernadett LMP-s képviselők megúszták a hazaküldést, igaz, őket valószínűleg nem is vették észre.

horvath_andras_tuntetes_6

A szervezők felolvasták Horváth üzenetét, aki azt mondta, nem adja fel, csak azért nem tudott eljönni, mert az ügyvédeivel egyeztet. Erre jó oka van, mivel személyes adatokkal való visszaéléssel gyanúsítják, amiért akár három év börtön is járhat. Valószínűleg napokon belül kihallgatják. Ahogy az Origo írja, az ellene indított nyomozást a feljelentés után néhány napon belül elindították, ellenben az ő feljelentése után majdnem egy hónap kellett, hogy a rendőrség lépjen. Védelmét a Társaság a Szabadságjogokért vállalta.

Horváth András egy hős

– kiabálta néhány tüntető már a NAV Szécheni utcai épülete elé érve. A tervek szerint egy nagyobb tüntetést tartanak majd december 28-án, ahol, ha minden jól megy, Horváth is felszólal majd.

horvath_andras_tuntetes_5

Horváth ma az Átlátszónak adott interjút. „Számíthattam arra hogy akár ilyen irányú támadás is érhet a hatalom részéről, megtettem a szükséges lépéseket, hogy meg tudjam védeni magam. A lelkiismeretem teljesen tiszta, ezért felháborított ez az eljárás. Felháborít, hogy engem próbálnak bűnözőnek beállítani, ahelyett hogy a korrupciós ügyben vizsgálódnának. Nem gondoltam volna, hogy a hatalom ilyen módon próbál meg engem, és azokat az embereket is megfélemlíteni, akik a jövőben esetleg korrupciós ügyekkel a nyilvánosság elé lépnének.”

Az Horváth számára is egyértelmű, hogy a házkutatás és az ellene indított nyomozás az ő megfélemlítéséről szól.

horvath_andras_tuntetes_1

És többek között ez a tüntetés mutatta meg, miért működik ez, és miért nem kell megvárni, hogy az ügy elüljön. Egyszerűen logikusabb megfélemlíteni az egyéneket, mert nem kell attól tartani, hogy túl sokan állnának ki mellettük.

„Nem ellenzék kell ide, hanem emberek. Hol vannak az emberek?”

– foglalta össze ezt egy résztvevő, amikor csalódottan végignézett a lézengőkön.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.