Ha meleg vízben mos kezet, nem a baktériumokat pusztítja, hanem a bolygót!

tudomány
2013 december 29., 08:34
comments 41
photo_camera Fotó: Greg Marinovich/Getty Images

Kezdjük két fontos állítással:

  1. Az a víz, amivel még pont nem okozunk magunknak másod-harmadfokú égési sérüléseket, az ég világon semmit sem csinál a baktériumokkal.
  2. Ellenben ha csak az Egyesült Államok polgárai meleg víz helyett hideggel mosnák a kezüket, évi hatmillió tonna széndioxiddal kevesebb termelődne.

Évi hatmillió tonna széndioxid az annyi, amennyit Barbados egész évben termel.

A Vanderbilt egyetem kutatói 510 amerikai kézmosási szokásait vizsgálták, ez alapján becsülték meg, hogy összesen mennyi széndioxidért felelős a kézmosás. A kutatás alapján az emberek abszolút többsége (64 százaléka) még mindig meleg vízben mos kezet. Ez alapján az évi nyolcmilliárd amerikai kézmosás felelős az Egyesült Államok teljes széndioxid-kibocsátásának egy ezrelékéért.

Ezt könnyen meg lehetne spórolni. Egyrészt a meleg vizes kézmosásnak sok értelme nincs. A meleg víz jobb esetben semmit sem használ, rosszabb esetben bőrirritációt okozhat. Ha a cél a baktériumok elpusztítása volna, akkor olyan forró vízben kéne kezet mosnunk, ami már súlyos égési sérüléseket okozhat. (Smithonian Mag via IO9)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.