Ha meleg vízben mos kezet, nem a baktériumokat pusztítja, hanem a bolygót!

Fotó: Greg Marinovich/Getty Images

Kezdjük két fontos állítással:

  1. Az a víz, amivel még pont nem okozunk magunknak másod-harmadfokú égési sérüléseket, az ég világon semmit sem csinál a baktériumokkal.
  2. Ellenben ha csak az Egyesült Államok polgárai meleg víz helyett hideggel mosnák a kezüket, évi hatmillió tonna széndioxiddal kevesebb termelődne.

Évi hatmillió tonna széndioxid az annyi, amennyit Barbados egész évben termel.

A Vanderbilt egyetem kutatói 510 amerikai kézmosási szokásait vizsgálták, ez alapján becsülték meg, hogy összesen mennyi széndioxidért felelős a kézmosás. A kutatás alapján az emberek abszolút többsége (64 százaléka) még mindig meleg vízben mos kezet. Ez alapján az évi nyolcmilliárd amerikai kézmosás felelős az Egyesült Államok teljes széndioxid-kibocsátásának egy ezrelékéért.

Ezt könnyen meg lehetne spórolni. Egyrészt a meleg vizes kézmosásnak sok értelme nincs. A meleg víz jobb esetben semmit sem használ, rosszabb esetben bőrirritációt okozhat. Ha a cél a baktériumok elpusztítása volna, akkor olyan forró vízben kéne kezet mosnunk, ami már súlyos égési sérüléseket okozhat. (Smithonian Mag via IO9)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.