Destination Unknown: Budapest

utazás
2014 január 03., 12:50
comments 49

Nem kell egyből vádaskodni. Mindenki járt már úgy turistaként úgy egy városban, hogy nem volt teljesen tisztában a hely történelmével, nem értette a nyelvet, és nem sok fogalma volt a helyi szokásokról. A jobb érzésű turista ilyenkor behúzza a nyakát, figyel, tájékozódik, utánanéz.

A bátrabbja, főleg az észak-amerikai bátrabbja viszont nemhogy nem szégyenkezik, hanem fogja a kamerát, és azon nyomban tudálékos utazási videókat forgat a városról, ahol jó, ha két napot tölt. Van, hogy csak egyet. Néhány évszám a Lonely Planetből, egy-két rácsodálkozás a Lánchídra meg a Parlamentre, és kész is a videó, amiből kiderül, miért Budapest Európa egyik legszebb városa. Mi micsoda, hova érdemes menni, mit érdemes elkerülni. Törvény: minél többet tudálékoskodik valaki, annál nagyobb hülyeséget beszél. Itt vannak a legnagyobbak.

Blair Witch Project, Budapest: Még mindig néz a félelmetes ember

Néhány napra érkeznek a kanadai turisták, és már rögtön az elején a döbbenetes felismerés: Budapest a kis liftek városa. Kicsi az egyik, és kicsi a másik is. Az igazi sokk viszont, ami csak Budapesten érheti az embert: a parkban egy férfi félelmetesen néz. Szerencsére a Halászbástyáról awesome a kilátás, a Parlament pretty crazy, a Citadellla absolutely amazing, az, hogy az épületeket kivilágítják este, az egyszerűen rad. A dunai hajón lehet vacsorázni, és még desszert is van!

Verdikt: ha megteheted, hogy elmész Budapestre, menj el!

Mondd azt, hogy SZIÓ, és minden rendben lesz!

Annál a turistánál, aki idejön pár napra, és forgat egy videót, csak az a jobb, aki idejön pár napra, az első napon megtanul egy betűt, a második napon egy szót, majd ezek alapján rögtön forgat egy szájbarágós oktatóvideót, amiben 10 pontban elemzi, mi a jó és rossz Budapestben. A rossz a nyelv, amit nem lehet érteni, ott van például a crazy cs, ami egy külön betű. Plusz elég drága a város, a taxis átver, a kiszolgálás szar, és éjszaka előbújnak a neonácik. Szerencsére van egy varázsszó, a SZIÓ. Ha azt kimondod, minden rendben lesz.

Verdikt: Budapest ajánlott

Nem fogod elhinni: az egyik fele Buda, a másik Pest

Jamie személyében profi utazóval és előadóval állunk szemben, aki a legfontosabb dolgokra hívja fel a figyelmet: Budapest Budából és Pestből áll (ezt a poént amúgy kevesen tudják kihagyni). Kifejezetten turistabarát a bemutató kvantitatív szemlélete: a Várban található 3 templom, 6 múzeum és 1 volt királyi palota, ami arról híres, hogy itt forgatta Katy Perry a Firework videóját. Régen minden rosszabb volt, például az emberek a vasfüggöny alatt éltek, ahogy ez a szoborparkban is kiderül.

Verdikt: nincs jobb egy budapesti napnál

Magyarzág és az olcsó luxus városa, Budapeszt

A világutazó, akinek van összehasonlítási alapja: Dennis Callan úgy tudja, Magyarzágon van, de ez nem akadályozza meg abban, hogy megmondja a frankót Budapest kétezer éves kultúrájáról. Magyarzágnak szerencsére nincs pénze, így Budapest megfelelően lepattant, van, ahol omlik a vakolat. Viszont a Kálvin téri aluljáró egy csoda, és a chili nemzeti étel. A pozitív nemzeti karakterről az árulja el a legtöbbet, hogy Budapest központi terén egy hős költő szobra áll, aki a szabadság utáni univerzális emberi vágyat szimbolizálja. Úgy hívják, hogy Vörösmarty.

Verdikt: Budapest kitűnő desztináció

Bajszos Szűz Mária a Bazilikában

Nagy elméleti tudással felvértezett idegenvezetőnk rögtön az elején összekeveri a Bazilikát a Mátyás-templommal, következésképp Szent Istvánt Szűz Máriával. illetve Pestet Budával. Erős kezdés, de aztán a Lonely Planet segít helyükre tenni a dolgokat. Végül diadalmasan felér a Citadellához, amiről azt hiszi, hogy a vár, miközben videózza a várat, ahonnan jött. Egy teljes nap tévedés, szerencsére a kitűnő zeneválasztás segít feledtetni a káoszt: előbb valami törökös, aztán valami spanyolos szolgáltat igazságot a pompás Budapestnek.

Verdikt: utazz többet!

Extra Bónusz

Ha nem elég a mindentudó Budapest-bemutatókból, mindenképpen hallgassák meg Rudyt, aki szerint a magyarok ősei a magyarok, vagy nézzék meg, ahogy egy félelmetes dán ember a sötétben termosztátot állít, Nescafét főz és csapvizet palackoz. A legjobb mégis a két idióta, Bob és Skyler, akik eleve azt hiszik, hogy Bukarestben vannak, onnantól meg úgyis mindegy.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.