Az MSZP Gyurcsány felé nyit?

Mesterházy Attila szocialista pártelnök hétfői rádiónyilatkozata arra utal, hogy a párt a Demokratikus Koalícióval mégis egyeztetne közös jelöltek állításáról. Amikor a DK hívei október 23-án skandálva beléfojtották a szót, utána úgy tűnt, hogy teljesen megromlott a viszony a két párt között. Mesterházy Attila és Bajnai Gordon is azt mondták, hogy nem vesznek be új szervezetet pártjaik választási megállapodásába. Most viszont úgy tűnik, hogy lazult e merev elzárkózás.

"Elemezni kell azt a helyzetet is, hogy immár hasonló támogatottsággal rendelkezik az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció"

- mondta hétfőn a Magyar Rádióban Mesterházy Attila. Eredetileg arról volt szó, hogy újra kell tárgyaláni az Együtt - MSZP választási szövetséget. Ezt Bajnai Gordon is kezdeményezte, aki felvetette, hogy mégis lehetne közös baloldali lista. (Eddig úgy volt, hogy nem indítanak egymás ellen egyéni jelöltet, de külön listákon indulnak.)

Mesterházy három változatot mondott, hogyan lehetne újratárgyalni a választási szövetséget:

  • Az egyes körzetekben kölcsönösen visszalépnek egymás javára. Erről az MSZP és az Együtt már megállapodott, a felvetésnek ezért csak úgy van értelme, ha arra utal, hogy beveszik Gyurcsányékat is.
  • Az Együtt-PM és az MSZP is bővíti a saját szövetségi körét. Vagyis átadnak helyeket akár egyéniben, akár listán a DK-nak.
  • Közös lista. Ez teljesen új fejlemény lenne.

Mesterházy és Bajnai még ezen a héten tárgyalni készülnek.

Gyurcsány Ferenc máris üdvözölte, hogy lazul a helyzet:

"A DK álláspontja szerint az ellenzék győzelmének és az Orbán-rendszer megbuktatásának legnagyobb esélyét a közös jelöltek, a közös lista és a közös miniszterelnök-jelölt jelenti. A párt ezért bármelyik pillanatban készen áll az együttműködésről szóló érdemi tárgyalások megkezdésére."