Belgium feltette a legnehezebb kérdést: mikor ölhetjük meg gyerekeinket?

Egészségügy
2014 január 10., 17:53
comments 15
  • Belgium lehet a világ első országa, ahol gyerekeknek is engedélyezik az eutanáziát.
  • A politikusok nem értenek egyet, de a gyermekorvosok sem.
  • Lehet istent játszani? Elég érett egy gyerek egy ilyen döntéshez? Egyáltalán miről dönthet egy ember?

Mikor hagyhatja egy szülő, hogy a gyereke megölje önmagát? Ez nagyjából a legnehezebb kérdés, amit egy felnőtt vagy egy társadalom egésze feltehet magának. A gyermekeutanázia engedélyezését tervező Belgiumban viszont most megpróbálják megválaszolni. Természetesen nem megy könnyen, és egyáltalán nincs egyetértés azügyben, hogy mit kellene tenni.

photo_camera PHOTO/Roberto SCHMIDT

Belgiumban a felnőtteknek már 2002 óta joguk van az eutanáziához, az ország szenátusa azonban decemberben úgy döntött, kiterjeszti a jogot azokra a gyerekekre, akik gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, és elviselhetetlen fájdalmaik vannak. A szomszédos Hollandiában minden 12 év feletti állampolgárnak jogában áll véget vetni az életének, azonban Belgium lenne a világ első országa, ahol a teljes lakosságra kiterjesztik ezt.

A belga törvény azt kikötné, hogy csak olyan gyerekek választhatják az eutanáziát, akik nemcsak betegek, hanem meg is értik, mi az az eutanázia. Ezek után mind a szülőknek, mind a kezelőorvosoknak is vétójoguk lenne a döntés felett.

A törvény mellett egyébként több gyermekorvos is lobbizott. Szerintük van olyan helyzet, amikor nem tudnak sehogy sem segíteni egy gyereken, és ilyenkor a betegek kezébe kellene adni a döntést arról, hogy hogy szeretnék befejezni az életüket: tovább szenvedve és várva a csodára, vagy gyorsan és fájdalommentesen.

Ezzel az állásponttal egyetértenek belga baloldali politikusok is, a jobboldali kereszténydemokraták azonban nem. Az egyik, a törvény ellen szavazó szenátornő szerint téves az a megközelítés, hogy mindenkinek joga van eldönteni nemcsak azt, hogy hogy él, hanem azt is, hogy akar meghalni. Szerinte ha ez a törvény életbe lép, nem lesz megállás, és hamarosan mentális problémákkal, akár anorexiával küzdő, vagy egyszerűen csak az életbe belefáradt gyerekek is eutanáziát fognak kérni.

Az ellenzők érveihez több olyan, felnőtteken végrehajtott, orvosilag nehezen indokolható eutanázia szolgálja a muníciót, amik az utóbbi hónapokban nagy port kavartak fel Belgiumban. Ezek között is kirívó volt az az eset, amikor az orvosok engedélyezték egy olyan, nőből férfivé átoperált transznemű férfi számára az eutanáziát, aki az elrontott műtétekre hivatkozva kérte azt.

Belgiumban az eutanáziatörvény 2002-es elfogadása óta folyamatosan nő a lehetőséggel élők száma, 2012-ben már közel 1500-an vetettek így véget az életüknek.

A politikusok pártállásuk szerint fogalmazzák meg véleményüket, azonban a gyermekorvosok sem értenek egyet abban, hogy szakmai szemmel hogy kell ítélni ebben a rendkívül kényes kérdésben. Egyikük szerint eleve semmi szükség nincs az eutanáziatörvényre, mivel ha egy gyerek fájdalmát nem tudják tompítani, az orvosának jogában áll a kórház etikai bizottságához fordulni és engedélyt kérni az élet kioltására. Ez az orvosnő azt állítja, praxisában még soha nem találkozott olyan gyerekkel, aki az élete befejezését kérte volna, akármennyire is szenvedett.

Egy másik gyermekorvos szerint viszont igenis van olyan, hogy gyerekek erre vágynak. Szerinte a kórházakban előfordul olyan helyzet, hogy amikor szenvedő gyerekek azt látják, hogy egyik társuk meghal, maguk közt arról beszéletnek, hogy ők nem így szeretnék végezni, hanem emberhez méltóbb körülmények közt.

Szerinte ha a törvény életbe lép, ezek a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyerekek orvosaiknak is megfogalmazhatják ilyen jellegű kérésüket.

A belga törvény egyik kitétele szerint csak olyan gyerek választhatja az eutanáziát, aki tisztában van annak jelentésével. Ellenzők szerint egy kisgyermek egyszerűen nem elég érett ahhoz, hogy ilyen nagy horderejű döntést meghozzon. Mások szerint viszont az ilyen betegségekben szenvedő gyerekek éppen hogy jóval érettebbek kortársaiknál.

A végső döntést a törvényről a belga parlament alsóházának kell meghoznia. Valószínűleg még 2014-ben szavazni fognak róla. (via)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.