A kávé megvédhet az Alzheimer-kórtól

2014 január 13., hétfő 15:49
6

Egy amerikai tanulmány szerint aktivizálja az emlékezőképességet a koffein, legalább egy napig segíti az emlékek megőrzését. Eddig kevés bizonyíték volt arra, hogy a koffeinnek pozitív hatása van az emlékezetre.

A kutatók 73 önkéntest arra kértek, nézzék végig különböző egyszerű tárgyak képét, például egy kosárét vagy egy szaxofonét. Ezután a csoport fele 200 milligramm koffeint kapott (ez két csésze eszpresszónak felel meg), a másik fele pedig placebót.

A koffeinszint mérésére 1, 3, majd 24 óra múlva nyálmintát vettek a résztvevőktől. A következő nap mindkét csoportot arra kérték, nézzenek végig újra egy képsort, és határozzák meg, melyik képeket látták előző nap, melyik hasonló és melyik teljesen új. A kávét fogyasztó csoport sokkal jobban teljesített a hasonló képek meghatározásában.

coffee

Michael Yassa kutató szerint a hasonló minták megkülönböztetése az agy számára sokkal nehezebb feladat, mint az ismert és ismeretlen képek elhatárolása. Ezt pedig láthatóan segíti a koffein. Yassa szerint a tanulmány nagy jelentőséggel bír az agykutatás szempontjából is:

„A koffein összefüggésbe hozható az egészséges, hosszú élettel és akár az Alzheimer-kórral járó emlékezetvesztés ellen is védelmet nyújthat.”

Az amerikai John Hopkins Egyetem kutatócsoportja egyetemisták kávéfogyasztás utáni eredményeit vizsgálta, a kutatás eredményét a Nature Neuroscience című szaklapban ismertették.

Hogy a kávé miért jó még, arról itt írtunk(MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt