Semmi keresnivalója egy Vlagyimir Putyinhoz kötődő cégnek egy stratégiai magyar vállalatban

2014 január 16., csütörtök 11:57
12

Hogy öt-hat év alatt rengeteg politikus képes homlokegyenest mást gondolni egy témáról, mint korábban, abban semmi furcsa nincs. Láttuk ezt mondjuk a paksi bővítés témájánál.

Ezt hívják jellemfejlődésnek.

A gazdasági döntések esetében úgy fest, még gyorsabban hat a pragmatikus felejtés. A magyar állam 2011 májusában vásárolta vissza az orosz Szurgutnyeftyegaztól a MOL 21 százalékos részvénypakkját.

Az akkor még Fellegi Tamás által vezetett NFM egyik magas rangú, név nélkül nyilatkozó tisztviselője akkor azt mondta az Origónak, hogy a visszavásárlás oka, hogy semmi keresnivalója a stratégiai magyar energiavállalatban egy idegen érdekeltségű vállalatnak, aminek ugyan zavaros a tulajdonosi háttere, de mindenki tudja, hogy Putyinhoz van bekötve.

Szakértők viszont már akkor sem értették, hogy az üzleti ügyeikben meglehetősen taktikusan gondolkodó oroszok miért adták el a Molban szerzett részesedésüket a magyar államnak. Orbán Viktor akkori szóvivője, Szijjártó Péter azt mondta, hogy nem volt a vásárlás mögött semmiféle titkos megállapodás vagy politikai szándék.

Az Origónak akkor nyilatkozó szakértők szerint viszont ez nem volt túl valószínű forgatókönyv, sokkal inkább lehetett arról szó, hogy az oroszok csomagban üzleteltek a magyar állammal, és kértek még valamit az 1,88 milliárd euró (több mint 500 milliárd forint) mellé. Amit amúgy az IMF-hitelből fizettünk ki.

Egy szintén név nélkül nyilatkozó magyar diplomata akkor három lehetséges dolgot említett, ami felmerülhetett a tárgyalásokon: metrókocsik (ez elég kis tétel), a hosszútávú magyar-orosz gázszolgáltatási szerződés megkötése, és persze a Paksi Atomerőmű bővítése. A külpolitikai szakértő akkor úgy látta, valószínű, hogy Fellegiék bele fognak egyezni a paksi bővítésben való orosz részvételre.

Hogy is mondta pár éve Lázár János?

Aki Oroszországhoz közelít,  lehet hogy ennek a gazdasági közeledésnek, ennek a korrekt kapcsolatnak nyertese, győztese, zsebei gyarapítója lesz,  de fölad valamit a demokrácia, a szabadság, a szabadságjogok gyakorlása tekintetében.

Egy dolog soha nem jött keletről. A keleti szelek Európának ebbe a térségébe demokráciát és szabadságjogot soha nem fújtak.

(via Origó, találat markoferko)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt