Semmi keresnivalója egy Vlagyimir Putyinhoz kötődő cégnek egy stratégiai magyar vállalatban

gazdaság
2014 január 16., 11:57
comments 12

Hogy öt-hat év alatt rengeteg politikus képes homlokegyenest mást gondolni egy témáról, mint korábban, abban semmi furcsa nincs. Láttuk ezt mondjuk a paksi bővítés témájánál.

Ezt hívják jellemfejlődésnek.

A gazdasági döntések esetében úgy fest, még gyorsabban hat a pragmatikus felejtés. A magyar állam 2011 májusában vásárolta vissza az orosz Szurgutnyeftyegaztól a MOL 21 százalékos részvénypakkját.

Az akkor még Fellegi Tamás által vezetett NFM egyik magas rangú, név nélkül nyilatkozó tisztviselője akkor azt mondta az Origónak, hogy a visszavásárlás oka, hogy semmi keresnivalója a stratégiai magyar energiavállalatban egy idegen érdekeltségű vállalatnak, aminek ugyan zavaros a tulajdonosi háttere, de mindenki tudja, hogy Putyinhoz van bekötve.

Szakértők viszont már akkor sem értették, hogy az üzleti ügyeikben meglehetősen taktikusan gondolkodó oroszok miért adták el a Molban szerzett részesedésüket a magyar államnak. Orbán Viktor akkori szóvivője, Szijjártó Péter azt mondta, hogy nem volt a vásárlás mögött semmiféle titkos megállapodás vagy politikai szándék.

Az Origónak akkor nyilatkozó szakértők szerint viszont ez nem volt túl valószínű forgatókönyv, sokkal inkább lehetett arról szó, hogy az oroszok csomagban üzleteltek a magyar állammal, és kértek még valamit az 1,88 milliárd euró (több mint 500 milliárd forint) mellé. Amit amúgy az IMF-hitelből fizettünk ki.

Egy szintén név nélkül nyilatkozó magyar diplomata akkor három lehetséges dolgot említett, ami felmerülhetett a tárgyalásokon: metrókocsik (ez elég kis tétel), a hosszútávú magyar-orosz gázszolgáltatási szerződés megkötése, és persze a Paksi Atomerőmű bővítése. A külpolitikai szakértő akkor úgy látta, valószínű, hogy Fellegiék bele fognak egyezni a paksi bővítésben való orosz részvételre.

Hogy is mondta pár éve Lázár János?

Aki Oroszországhoz közelít,  lehet hogy ennek a gazdasági közeledésnek, ennek a korrekt kapcsolatnak nyertese, győztese, zsebei gyarapítója lesz,  de fölad valamit a demokrácia, a szabadság, a szabadságjogok gyakorlása tekintetében.

Egy dolog soha nem jött keletről. A keleti szelek Európának ebbe a térségébe demokráciát és szabadságjogot soha nem fújtak.

(via Origó, találat markoferko)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.