18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Nagyon heves összecsapások voltak Kijevben

külföld
2014 január 19., 22:07
comments 12

Az utóbbi idők leghevesebb összecsapásai törtek ki Kijevben, azután hogy sok ezren vonultak vasárnap utcára, hogy tiltakozzanak a csütörtökön elfogadott törvény ellen, ami a nagyobb tüntetések betiltását hozta magával.

photo_camera REUTERS/Gleb Garanich

A tüntetők egy része a parlamenthez akart vonulni, ekkor kezdődtek az összecsapások a rohamrendőrökkel. Pedig a vasárnapi tüntetés békésen indult, ellenzéki politikusok szólaltak fel az új törvény ellen. A több tízezres tömeg azokból állt, akik már hónapok óta tüntetnek az ukrán kormány ellen, amiért az az EU helyett az oroszok felé szeretne nyitni.

Egy kisebb csoport vált le a tömegtüntetésről, ők kezdtek kora délután állóháborúzni a rendőrökkel. Gyúlékony dolgokkal, pirotechnikai eszközökkel és üvegekkel dobálták a rendőröket, és rendőrségi buszokat gyújtottak fel.

Órákon át zajlottak az összecsapások, a rendőrök vízágyút is bevetettek. Az egész pár száz méternyire zajlott a Majdajntól, azaz Kijev főterétől, ahol a békés demonstráció folytatódott.

photo_camera REUTERS/Gleb Garanich

A belügyminisztérium szóvivője szerint szélsőségesek és provokátorok kezdték el a összecsapást, és arra intette a tüntetések résztvevőit, hogy ne csatlakozzanak a harcokhoz. A minisztérium közleménye szerint 30 rendőr sérült meg, egyet pedig a tüntetők túszul ejtettek.


Az ellenzék egyik legismertebb szereplője, Vitalij Klicsko is próbálta visszafogni az indulatokat, előbb videóban üzent, majd személyesen is felkereste Janukovics államfőt, és előrehozott elnöki- és parlamenti választások kiírását sürgette.

A nap folyamán a tüntetésen az ukrán haditengerészet korábbi vezetője arra szólította fel a hadsereg tagjait, hogy ne fogadjanak el illegális parancsokat a hatalmon lévőktől, hiszen az ukrán népnek fogadtak hűséget. (via BBC, CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.