Ukrajnában most minden nap '56

Durva videók kerültek fel a tegnapi kijevi tüntetésekről. Tegnap megírtuk, hogy a sokáig kifejezetten békés kijevi tüntetőknél betette a kaput, hogy a kormány be akarta tiltani a tüntetéseket. A Maidanon protestáló tüntetőkről tegnap egy kisebb csoport levált, és nekiment a rendőröknek.

Ilyet Magyarországon utoljára 2006-ban lehetett látni.

Egy busz is kiégett a verekedés közben.

Még több videót megnézhetnek az EuroMaidanon.

A tüntetők egy része tegnap a parlamenthez akart vonulni, ekkor kezdődtek az összecsapások a rohamrendőrökkel. Pedig a vasárnapi tüntetés békésen indult, ellenzéki politikusok szólaltak fel az új törvény ellen. A több tízezres tömeg azokból állt, akik már hónapok óta tüntetnek az ukrán kormány ellen, amiért az az EU helyett az oroszok felé szeretne nyitni.

Vitalij Klicskó is szenved, Grigoriy Vasilenko/RIA Novosti

Egy kisebb csoport vált le a tömegtüntetésről, ők kezdtek kora délután állóháborúzni a rendőrökkel. Gyúlékony dolgokkal, pirotechnikai eszközökkel és üvegekkel dobálták a rendőröket, és rendőrségi buszokat gyújtottak fel.

Órákon át zajlottak az összecsapások, a rendőrök vízágyút is bevetettek. Az egész pár száz méternyire zajlott a Majdajntól, azaz Kijev főterétől, ahol a békés demonstráció folytatódott.

Alexei Furman/RIA Novosti

A belügyminisztérium szóvivője szerint szélsőségesek és provokátorok kezdték el a összecsapást, és arra intette a tüntetések résztvevőit, hogy ne csatlakozzanak a harcokhoz. A minisztérium közleménye szerint 30 rendőr sérült meg, egyet pedig a tüntetők túszul ejtettek.

AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY

Az ellenzék egyik legismertebb szereplője, Vitalij Klicsko is próbálta visszafogni az indulatokat, előbb videóban üzent, majd személyesen is felkereste Janukovics államfőt, és előrehozott elnöki- és parlamenti választások kiírását sürgette.

A nap folyamán a tüntetésen az ukrán haditengerészet korábbi vezetője arra szólította fel a hadsereg tagjait, hogy ne fogadjanak el illegális parancsokat a hatalmon lévőktől, hiszen az ukrán népnek fogadtak hűséget.